Kom igång med second hand

Det finns otroligt mycket fint att hitta second hand både för hemmet och garderoben. Allt från praktiska till snygga prylar. För både barn och vuxna. Och det finns ofta många olika alternativ att välja på både för den som vill shoppa online och för den som föredrar fysiska butiker. Men hur gör man egentligen om man vill börja och aldrig har handlat begagnat innan? Kom igång med second hand med de här enkla knepen.

Olika former av second hand

Vad är egentligen second hand? Om vi drar ner det till kärnan är det egentligen allt begagnat. Många tänker dock mest på butiker som Erikshjälpen, Röda Korset och Myrorna. De senaste åren har det dock ploppat upp en hel del spännande butiker i olika städer där sakerna är handplockade i en viss stil. Det finns alltså en hel del att välja på även när det kommer till second hand och det gäller att hitta det som passar en själv bäst.

Här i Lund och Malmö finns många bra second hand-butiker som jag gillar. Förutom det tycker jag att det är toppen att handla online via till exempel Facebook Marketplace, Tradera och Sellpy. Det är dock viktigt att komma ihåg att second hand kan vara loppisar, vintagebutiker, antikauktioner och klädbytardagar med vänner också. Var öppen, testa dig fram och hitta det som passar just dig.

Kom igång med second hand – 5 tips och idéer

  • Gå tillbaka till samma butik eller använd samma tjänst. Om du är helt ny på second hand kan det hjälpa otroligt mycket att ”lära känna” en butik i taget. Hitta en lokal butik och gå dit då och då för att lära dig att hitta, få ett hum om utbudet och göra det lättare att sålla. Detsamma gäller om du handlar online. Testa en tjänst, utforska de olika funktionerna och få det att fungera för just dig.
  • Ta med dig en vän. För många av oss har shopping varit en social aktivitet och då kan det kännas som en förlust att inte handla nytt. Men det behöver inte vara det! Att handla second hand med vänner och familj kan också vara hur trevligt som helst. Det finns även butiker som Erikshjälpen i Malmö som har café på plats.

”Att leta second hand kan kräva lite mer tid och kärlek än att ”bara” köpa första bästa sak nytt. Å andra sidan kan det bli en riktigt mysig upplevelse om du faktiskt ger det tid.”

  • Ge det tid. Att leta second hand kan kräva lite mer tid och kärlek än att ”bara” köpa första bästa sak nytt. Å andra sidan kan det bli en riktigt mysig upplevelse om du faktiskt ger det tid. Leta inspiration i förväg och handla second hand när du har tid att kolla i din egen takt.
  • Ha ett öppet sinne. Precis som det är viktigt att ta sig tid så är det viktigt att våga testa sig fram, prova och ha ett öppet sinne. Ge inte upp bara för att du inte hittar det du söker direkt. När du handlar second hand kan det även vara bra att våga prova andra storlekar än de du brukar ha. Det kan nämligen variera en hel del oavsett vad som står i plagget.
  • Fastna inte i ett svartvitt tänk. Good enough är good enough och även om du inte handlar allt second hand så gör det stor skillnad att du kommer igång. Du kanske kan börja med att få in vanan att kolla second hand innan du köper nytt även om det inte alltid räcker hela vägen? Fokusera på att göra second hand till något roligt, inte en press och stress.

Vilka är dina bästa tips till den som vill komma igång med second hand? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

Lästips: Erikshjälpen på Sallerupsvägen i Malmö – Ett nytt guldkorn för second hand!

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *