Mina tips för en hållbar sommargarderob

Nu blir det varmare och varmare och de flesta av oss är nog sugna på svala, härliga sommarplagg. Jag kommer köra all in på luftiga material som lin och bomull och lösa plagg som kaftaner och klänningar. Ska du uppdatera din sommargarderob med nya plagg? Eller vill du kanske bara ha ny inspiration? Här är mina tips för en hållbar sommargarderob.

Hitta din färgskala

Det finns massor av olika guider för en bra basgarderob. Jag tycker dock att det bästa rådet helt enkelt är att utgå från det du själv använder. Det finns ingen poäng med att äga fem vita t-shirtar om du inte gillar vita t-shirtar. Jag älskar till exempel kaftaner, luftiga tunikor och vida byxor och då är det det jag satsar på. Detsamma gäller med färger och mönster. Jag har hittat ”min” färgskala i grönt, blått och mint kombinerat med orange, rost och andra jordfärger. På vintern har jag mycket gråskala men på sommaren har jag lite mer färg, jag satsar dock på lite mer nedtonade färger även då.

Kaftanklänning från Lille Lo

Lager på lager beroende på vädret

Ett superbra sätt att aktivera garderoben är genom ”lager på lager”-principen. Jag gillar till exempel klänningar som är fina både med och utan strumpbyxor. När jag köper en ny klänning försöker jag tänka just på det. Jag tänker även på om den passar med jacka eller kofta över samt om den är snygg till olika typer av skor. Den mörkblå prickiga här nedanför är ett av mina senaste inköp. Märket är MbyM och den är köpt på Uma Bazaar i Malmö som har massor av vackra, hållbara plagg. Om jag köper något nytt så är det oftast där och jag kan varmt rekommendera ett besök för er som är i krokarna. De har även en webshop.

Tänk ett extra varv innan du köper något nytt

Det finns många sätt att uppdatera garderoben utan att köpa något nytt. Du kan till exempel hyra från Something Borrowed, växtfärga ett gammalt plagg eller köpa second hand. Om du ändå ska köpa något nytt, tänk till ett varv extra och satsa på något du verkligen kommer få glädje av. Tänk igenom vad du verkligen gillar och använder, om plagget funkar i många olika utföranden och hur kvaliteten är. Förut Uma Bazaar som jag har nämnt ovan så gillar jag till exempel Rino, FGL Store och Lille Lo om jag väl köper något nytt. Jag har en del väl valda plagg därifrån som jag planerar att ha länge och slita med hälsan. Att tänka cirkulärt handlar för mig inte om att aldrig köpa nytt utan att tänka efter före och göra medvetna val.

Vad är en hållbar garderob för dig? Hur tänker du kring mode, stil och medvetna val? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *