Inreda med second hand – Tips för hållbar inredning

Att inreda med second hand och återbruk är både billigt och miljövänligt. Det ger dig även möjligheten att få en mer personlig stil i ditt hem. Jag gillar att mixa och matcha saker från olika second hand-butiker med till exempel ärvda saker och ommålade möbler. När man handlar saker till sitt hem second hand behöver man verkligen tänka till kring vad man gillar, vad som passar ihop och skapa sin egen härliga mix. Här delar jag med mig av mina bästa tips för dig som vill inreda med second hand.

Kom igång med second hand i hemmet – Steg för steg

Om du aldrig har handlat second hand innan så kan det lätt kännas överväldigande. Var ska man börja? Hur ska man göra? Vart ska man handla? Men bara lugn – Det behöver inte vara så svårt som det kan verka. Och det är helt okej att börja smått istället för att gå all in om det känns enklast för dig. Här är en punktlista med saker som kan vara bra att tänka på:

  • Hitta det som har lägst tröskel för dig och börja där. Handlar du mest på nätet idag? Då kan online-alternativ som Sellpy och Tradera vara en bra start. Gillar du att strosa runt i butik? Då kan det vara en bra idé att utforska lokala second hand-butiker. Gör det inte svårare än det behöver vara.
  • Kolla second hand innan du köper nytt. Även om du inte köper exakt allt second hand så är det toppen att få in vanan att alltid kolla second hand först. Då bryter du ett gammalt vanemönster.
  • Kom ihåg att även Facebook Marketplace, bortskänkes-grupper och bytesdagar med vänner är second hand. Vill du kanske dra ihop en bytesdag för dukar, ljusstakar och annat smått och gott till hemmet med dina nära och kära?
  • Tänk färg, form, stil och funktion snarare än exakt vilken produkt du vill ha. I många second hand-butiker är saker sorterade efter teman så om du tänker lite bredare blir det enklare att hitta.
  • Skriv listor med det du är ute efter innan du sätter igång. På så sätt blir det inte lika överväldigande när du kommer ut i butiker eller scrollar igenom mängder med annonser på nätet.

Inred ditt hem på ett personligt och hållbart sätt med second hand

När du sedan inreder hemmet gäller det också att tänka på de teman som dyker upp. Vilka färger gillar just du? Vilka material och texturer? Det fina med second hand är att man kan testa sig fram med väldigt liten risk. När du hittar olika teman kring vad du gillar, och vad som är din personliga stil, så blir det enklare att mixa och matcha. Men att även ha en röd tråd trots att sakerna inte är från samma serie. Jag gillar till exempel att blanda olika tallrikar med blommönster i blått, lila och grönt. Även om de inte är sålda tillsammans så blir det som en egen liten servis.

Ett tips är också att ha koll på vilket utbud olika butiker har. Och att åka tillbaka till butiker du gillar. Vissa butiker har mycket möbler, andra är bättre för textilier och porslin. Genom att åka tillbaka till samma ställen får du en idé om hur du ska navigera i butiken och göra de bästa fynden.

Har du gjort något härligt second hand-fynd till ditt hem den senaste tiden?

Om du vill lära dig mer om hur du kan inreda med återbruk och second hand så har jag en kurs på just det temat hos Mina Webbkurser. Där får du tips, idéer och inspiration kring hur du kan inreda ditt hem på ett hållbart sätt. Läs mer om kursen och smygtitta på introduktionen här.

Lästips: Kom igång med second hand

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *