Hållbart företagande: Det är okej att ta ”den lätta vägen” som frilansare och entreprenör

En sak jag har kommit på mig själv med är att tänka att saker måste vara svåra. Alltså att jag hela tiden måste jobba hårdare (och mer), kämpa på och jaga nya möjligheter. I ärlighetens namn har jag insett över tid att det som är enkelt ofta ger mig ett bättre flow. Dessutom har jag mer tid och utrymme för det som kan utveckla mitt företag när jag förenklar annat. På så sätt får jag mer inspiration, energi och kreativitet som hjälper mig att bygga ett långsiktigt hållbart företagande.

Långsiktigt hållbart företagande

Så vad menar jag egentligen med ”den lätta vägen”? För det första kan det handla om att fundera kring vilka kunder som faktiskt är ”mina” kunder. Är det de jag behöver övertyga om min kompetens eller de som verkligen uppskattar mig som jag är? För det andra kan det handla om att underhålla relationen med befintliga kunder istället för att hela tiden vara på jakt efter nya. Vad kan ge så mycket som möjligt till min verksamhet på minsta möjliga tid? Genom att fokusera på det som faktiskt är viktigt bygger jag ett långsamt hållbart företag.

Att förenkla sitt arbete kan även handla om att outsourca sådant som kan frigöra energi för annat. När man driver eget kan man lätt känna att man gör allt, men det finns ofta en hel del vi kan vinna på att lämna över åt andra. Framförallt om det tar mycket mer energi för oss än vad andra uppgifter som genererar pengar gör. För mig är bokföring en sådan sak. Sedan jag anlitade en redovisningsekonom har jag haft otroligt mycket mer energi för betalda uppdrag inom det jag faktiskt är bra på. Det lägger grunden för ett hållbart företagande och entreprenörskap.

Jag kan varmt rekommendera Resursgruppens tjänster. Att anlita dem har frigjort tid och energi för mig som jag kan lägga på det jag verkligen är bra på, mina styrkor och kompetenser.

Effektivisera din tid som frilansare och entreprenör

Genom att ta sig tid för att reflektera och utvärdera kan man effektivisera mycket även som frilansare småföretagare. Det är så mycket vi gör av ren slentrian som egentligen hindrar vår utveckling. Ta dig för vana att stanna upp och fråga dig: Skulle det här kunna göras annorlunda? Hur kan jag driva mitt företag på ett mer effektivt sätt? Vad kan jag outsourca? Hur kan jag göra det jag gör på ett sätt som tar minsta möjliga tid och energi men ger mycket till min verksamhet?

För att förtydliga: Det finns självklart många saker som kan vara svåra för att de utmanar oss och får oss att växa. Å andra sidan behöver det inte betyda att allt måste vara svårt. Att bygga en hållbar grund i sitt företag kan dessutom skapa mer utrymme för utveckling, kreativitet och långsiktighet. Genom att fokusera på dina styrkor och det som är enklast för dig har du energi att orka i längden. För kom ihåg: Du är ditt företags främsta resurs. Var varsam med din tid och energi. På så sätt kan du bygga ett blomstrande, framgångsrikt och hållbart företag.

Smidiga tjänster och verktyg som förenklar ditt företagande

För mig finns det otroligt många tjänster och verktyg som gör mitt arbete enklare. För det första vill jag tipsa om inlägget jag skrivit tidigare om min hemsida och blogg. Andra tjänster jag använder dagligen är Google för mail, dokument och bilder. På så sätt kan jag redigera foton på datorn och ha dem i mobilen för att kunna lägga upp på t.ex. Instagram. Ett annat verktyg jag använder mig av är iCloud. Det är toppen när jag skriver texter i anteckningar på datorn som jag har redo i telefonen när jag vill. Perfekt som content creator och influencer! Slutligen använder jag Mailchimp för nyhetsbrev som även publicerar på Facebook. Det är gratis upp till ett visst antal prenumeranter och är perfekt för dig som vill börja. Missa inte att prenumerera på mitt inspirationsbrev om hållbart företagande här!

Vilka verktyg som underlättar beror såklart på din verksamhet och det viktiga är att verkligen utgå från dina behov. Börja med kärnan i din verksamhet och se vad du kan förenkla där. Vilka tjänster för företagare kan hjälpa dig? Vilka uppfyller dina krav och effektiviserar ditt arbete? Genom att använda verktyg och tjänster som verkligen hjälper dig som företagare kan ge så mycket mer tid och energi för det du faktiskt brinner för. Det är så vi skapar långsiktigt hållbara företag.

Är du frilansare eller entreprenör? Hur går dina tankar kring detta?

Vill du ha coachning och guidning kring hur du kan skapa ett hållbart företag? Jag hjälper både små verksamheter och större organisationer att utvecklas, jobba mer hållbart och skapa långsiktig förändring. Läs mer om mina tjänster här.

Alla bilder i det här inlägget är tagna av fantastiska fotograf Mathilda Ahlberg. Vi har samarbetat i många år och jag kan varmt rekommendera hennes tjänster.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *