Hållbar livsstil: Aktiviteter som är billiga eller gratis

17 oktober 2018

Det blir lätt många små utgifter när man umgås. En fika här, ett inträde där och resekostnader för att ta sig dit. Att lägga pengar på en upplevelse kan självklart vara värdefullt, och det tycker jag som ni säkert har märkt att man ska göra när man verkligen njuter av det, men nu syftar jag på de där utgifterna som man ”bara har” för att man ska träffa någon. Hur kommer man runt dem och ändrar inställningen att umgänge måste innebära kostnader så att man har pengar över när man faktiskt vill lägga en slant på fika eller en upplevelse?

Här är några enkla spartips:

Fixa egen fika. Baka hemma, koka eget kaffe och ses antingen hemma eller ta med och fika utomhus om vädret tillåter. Just kaffe är fruktansvärt mycket billigare att göra själv än att köpa ute. Baka egna kakor och ha i frysen så behöver du inte stå och fixa just när du ska iväg. Spara ”fikapengarna” till tillfällen då ni går till ett riktigt mysigt ställe som ni verkligen tycker om. 

Satsa på årskort istället för enstaka inträden. Att betala för aktiviteter årsvis är oftast mycket billigare än att betala varje gång förutsatt att du utnyttjar kortet regelbundet. Gillar du att till exempel gymma så kan du kanske slå två flugar i en smäll och umgås med vänner som delar ditt intresse där? Eller kan du börja på någon annan aktivitet du tycker om med en vän under en hel termin? Det blir även en motivation för att komma dit. 

Var ute i naturen. Gå en promenad i skogen. Njut av de underbara färgerna nu när det är höst. Bygg snögubbar eller åk skridskor på vintern. Åk till stranden för att bada på sommaren eller för att ta en härligt frisk promenad när vädret är kyligare. Att vara utomhus behöver oftast inte kosta mycket om man tar med egen matsäck och resan dit behöver inte vara dyr. Pendlar du så kanske du kan utnyttja kortet till någon utflyktsplats? Eller kan du kolla upp på kommunens hemsida om de har några närliggande grönområden som kan vara värda att besöka? 

Lästips: Vad är lyx och livskvalitet för dig?

Ses hemma och res smart. Turas om att vara den som lagar mat eller fixar fika och ses hemma hos varandra. Hitta på olika teman som t.ex. pizzakväll då ni gör hemmagjord pizza med olika tillbehör. Dra ihop ett matlag och fixa matlådorna tillsammans istället för att stå ensamma hemma var för sig och fixa. Dra ner på resekostnader genom att samåka, köpa duo-biljett på tåget eller cykla om det är möjligt. Ta en långpromenad tillsammans någonstans i hemstaden istället för att åka långt. Kanske till och med passa på att umgås och göra ärenden för att göra det lite mer intressant?

Mitt generella tips: Gör de vardagliga sakerna roligare genom att göra dem tillsammans istället för att vänta tills det finns tid och möjlighet att åka iväg och tänk på att det viktigaste trots allt är att umgås, inte var ni gör det. Har ni några tips som jag har glömt? Dela gärna med er i kommentarsfältet. 

1 Comment

  1. Pingback: Ekonomi: Investera i dina drömmar istället för prylar - Tess Waltenburg

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *