Ekonomi: Investera i dina drömmar istället för prylar

Har du någon gång slagits av hur mycket pengar du har lagt på prylar du endast har använt enstaka gånger eller inte alls? För mig skedde en stor förändring i mitt sätt att se på pengar när jag insåg vad tiden var värd och vad jag hade kunnat lägga pengarna på istället. Jag började räkna på hur många arbetstimmar jag ”bytte” saken mot. Var den värd X antal arbetstimmar? En arbetsdag? Kanske till och med en arbetsvecka eller månad? 

”Life would not seem short if we valued time as much as we value money” – Mokokoma Mokhonoana 

Precis när jag hade börjat skriva det här inlägget snubblade jag över citatet ovan. Jag tycker att det är så himla sant. Jag tycker även att det ligger mycket i uttrycket ”tid är pengar”. Vi betalar ju för det vi köper med de timmar av vårt liv vi lägger ner på att jobba ihop pengarna det kostar att köpa den där saken. Vi väljer bort att kunna göra saker för att lägga till ännu en pryl till våra växande samlingar och sedan jobbar vi hårdare för att kunna konsumera ännu mer. Sedan köper vi kanske alldeles för mycket hämtmat eller till och med en ny bil för att vi inte har tid att laga mat eller åka kollektivt. 

Det här har blivit så normaliserat att vi inte ens tycks tänka på det. Jag menar verkligen inte att alla kan gå ner i arbetstid trots minskad konsumtion, men jag tror att det är en chockerande stor andel av oss i Sverige som hade kunnat frigöra väldigt mycket mer tid genom att se över sina konsumtionsvanor. Då hade vi kunnat investera både vår tid och våra pengar i vårt eget faktiska välmående istället för att slösa bort allt vi har på saker som bara blir skräp i våra hem. 

Hur tänker du kring tid och konsumtion?

Lästips: Aktiviteter som är billiga eller gratis

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *