Giftfritt badrum: Min naturliga hårvårdsrutin

Det händer då och då att någon frågar mig om vilka badrumsprodukter jag använder. Jag måste tyvärr göra er besvikna och säga att jag använder ytterst få produkter. Ila sa en gång att hon hade som riktlinje att bara använda saker hon även kan äta, och jag kör lite på samma princip. Att mitt hår är så tjockt och välmående är till viss del genetiskt. Det har dock även börjat må mycket bättre sedan jag började med no poo. För mig är två produkter återkommande för friskt och starkt hår: Bikarbonat och äppelcidervinäger.

Enkel, naturlig och giftfri hårvård

Det första jag testade var aleppotvål, vilket inte alls fungerade på mitt hår. Jag har både grova strån, tjockt och kompakt hår och jag upplevde att det inte blev helt rent hur jag än gjorde. När jag till slut gav upp läste jag ett tips om att tvätta med bikarbonat. Det kändes enkelt att testa i och med att jag nästan alltid har det hemma för städning. Det är den metoden jag använder nu och jag är väldigt nöjd med den. Jag blandar bikarbonat med ca två deciliter vatten i en kopp, blöter håret och masserar in blandningen. Efteråt sköljer jag med en surskölj gjord på ca en halv dl äppelcidervinäger och resten vatten i en liter-kanna. 

Jag upplever att hårtvätt med bikarbonat gör håret väldigt rent och att det håller bra. Det är dock av egen erfarenhet och jag vet vissa som har för känslig hårbotten för det. Man kan även använda balsam innan sursköljen om man vill. Surskölj gör dock håret mer glansigt och slitstarkt då PH-balansen sluter ”fjällen” på hårstråna. Det är alltså en väldigt enkel och billig lösning.

Har du inte äppelcidervinäger hemma? Jag har även hört andra som har gjort surskölj på till exempel hibiskus som kan ge extra liv till rött och brunt hår. Det kanske är värt att testa?

Lästips: Minimalistisk vardagssminkning – De här produkterna älskar jag

1 Comment

  1. Pingback: Guldkant på tillvaron med en härlig behandling på Bruns - Tess Waltenburg

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *