Ett hållbart liv handlar minst lika mycket om dig

När många pratar om en hållbar livsstil handlar det om miljö och klimat. Att göra gott för omvärlden. Men jag vill prata om hur allt hänger ihop. Och hur ett hållbart liv handlar minst lika mycket om dig. Om den inre resan och att bygga ett liv som faktiskt fungerar för dig. På så sätt kan du även göra mer gott för andra människor och för planeten.

Det har skapats en norm i hållbarhetsrörelsen som jag inte kan stå för. En där det hetsas och stressas och där man aldrig riktigt känner att man gör tillräckligt. Som om det finns en medalj för den som offrar sig mest för resten av världen. Men jag tror att vi kan vinna mycket på att ta ett steg tillbaka och fråga oss själva: Är det verkligen sönderstressade, dränerade personer som gör mest för omvärlden? Och skulle vi kanske kunna göra mer om vi mådde bra själva?

”Jag tror att det finns så många delar av hållbarhet som spelar roll och att självkärlek är minst lika viktigt som att tänka på miljö och klimat. Det är när vi skapar vanor som vi faktiskt kan upprätthålla i längden som vi gör störst skillnad för omvärlden.”

Jag tror att det finns så många delar av hållbarhet som spelar roll och att självkärlek är minst lika viktigt som att tänka på miljö och klimat. Det är när vi skapar vanor som vi faktiskt kan upprätthålla i längden som vi gör störst skillnad för omvärlden. Och om de vanor vi skapar även ger oss mer energi så orkar vi engagera oss mer och hitta ännu fler lösningar. Det blir som ringar på vattnet där vi kan göra mer och mer gott hela tiden.

Så om du känner att ett ”hållbart” liv handlar om att offra dig för omvärlden: Pausa en stund. Stanna upp. Och fundera sedan på vad som faktiskt känns hållbart för dig och ditt liv. För jag kan nästan lova dig att det är det som kommer göra mest skillnad för omvärlden också i längden.

Lästips: Det är inte de duktiga flickorna som kommer rädda världen

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *