Är det en kostnad eller en investering?

När det pratas om utgifter upplever jag ofta att det kommer upp ”regler” kring hur man ”borde” spendera sina pengar. Och det tycker jag är intressant. För som jag ser det finns det inget enkelt svar som passar för alla. Snarare ser jag det som att det viktiga är att vi frågar oss själva ”Bidrar den här utgiften till det liv jag vill leva?”.

Vad som är en onödig kostnad för någon kan ge otroligt mycket livskvalitet för någon annan. Så därför är det A och O att verkligen fråga sig hur man vill leva innan man börjar dra ner på utgifter. För det går att vara ekonomiskt medveten och ändå sträva efter livskvalitet och njutning.

Medveten konsumtion och genomtänkt ekonomi

Älskar du att laga mat? Då kanske din budget för råvaror är dubbelt så hög som för någon som tycker att det är tråkigt. Brinner du för välgörenhet? Då kanske pengarna du skänker till det ger så mycket värde att du har energi att tjäna pengar på annat. Får det där spabesöket dig att känna dig så levande att du aldrig vill åka därifrån? Då var det antagligen en investering för dig och ditt liv.

För jag tycker att vi ska fundera på vad som är kostnader och investeringar. En kostnad för mig är något jag ”bara” betalar. En investering är något som jag får tillbaka på. Och det behöver inte bara vara ekonomiskt. Det kan vara en investering i mig själv, min hälsa, min kompetens, min personliga utveckling eller helt enkelt bara min glädje och lycka. En investering är någonting som bidrar till livet jag vill leva, som får mig att känna mig levande på riktigt och som tar mig framåt. Det ger mig pirr i magen snarare än en klump i magen.

Olika typer av investeringar för ett bättre liv

Jag älskar att investera på börsen och ta hand om mina pengar. Och jag älskar att hitta sätt att spendera mindre pengar på saker som jag tycker är tråkiga eller onödiga att lägga pengar på. Men jag är också den första att spendera pengar på mig själv, mitt liv och saker som faktiskt får mig att må bra. Det är en investering som jag vet kommer löna sig i längden, även ekonomiskt. För hur jag mår påverkar i högsta grad min förmåga att tjäna pengar. Allt hänger ihop.

Hur tänker du kring onödiga kostnader och investeringar i livet du vill leva? Har du satt dig ner och funderat kring vilka utgifter som faktiskt bidrar till livet du vill leva?

Lästips: Pris per användning och genomtänkt konsumtion

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *