Så kan du dra ner på dina matkostnader

Det finns vissa kostnader när det kommer till privatekonomi som är svåra att påverka på kort sikt. Boende är en sådan sak. Vissa saker är dock mer flexibla och kan ändras från månad till månad, som mat och andra inköp till hushållet. Såhär har jag gjort för att dra ner på matkostnader, förbättra min ekonomi och spara mer pengar.

Jaga rabatter hos ICA

Rubriken kanske låter lite väl dramatisk, men det är faktiskt det jag gör. Vår närmsta matbutik är Ica på andra sidan gatan och vi handlar större delen av vår mat där. I och med att jag har pluggat fram tills nu så har jag haft ICA Student vilket ger extra bonus och 50 % rabatt på utvalda varor. Det jag tycker är bra med ICAs rabatter är att man kan kombinera personliga rabatter, gåvor och rabatter som kommer hem med utskick i brevlådan och butikens egna rabatter. Om man håller koll på alla dessa samtidigt kan man göra riktiga fynd och påverka sina matkostnader ordentligt.

Här kan ni till exempel se mitt senaste matkvitto hos ICA. Det här är ett väldigt lyckat köp där jag har prickat in många olika rabatter, men jag har trots det köpt en hel del dyrare matvaror som till exempel MSC-märkt fisk och ekologiska varor. Att dra ner på matkostnader måste alltså inte innebära att man måste ta bort allt som tillhör de lite dyrare varugrupperna. Man måste bara tänka om kring helheten och fylla ut med annat som är billigt.

Lyxig mat för en billig peng

Vilket tar mig till nästa punkt: Basera din mat på billiga varor och använd dyrare som smaksättare. Det kan till exempel handla om att du gör overnight oats till frukost, havregryn är en billig vara, och toppar det med tinade ekologiska bär från frysdisken som är en dyrare vara. Eller så kan det handla om att du gör ett storkok med rotfrukter som är billigt och tillsätter en fin bit kött eller fisk. Genom att använda de dyrare varorna som smaksättare kan du få till lyxiga smaker utan att använda dyrgriparna som bukfyllnad. Andra goda smaksättare kan vara vin, smör, getost, kronärtskocka eller oliver.

Det finns dock många billiga sätt att smaksätta maten också. Du kan till exempel köpa en kruka basilika, eller någon annan färsk ört, och se till att den håller länge genom att föröka den. Om du har lite pengar med mycket tid kan det även vara väl värt att sätta dig in i fermentering och göra egen kimchi eller surkål. För dig som har mindre tid kan picklad rödlök, rostade solroskärnor och andra billiga lösningar vara pricken över i för din måltid. Våga vara lekfull i köket och utgå från det du gillar.

Släng ingen mat!

Ännu en dramatisk rubrik. Jag gillar tydligen sådana. Nej men skämt åsido: något av det enklaste du kan göra för att dra ner på dina matkostnader är att inte slänga mat. Det är verkligen ett knep som är snällt mot både plånboken och miljön. Köp inte mer än du behöver, laga upp maten så fort som möjligt så att den håller länge och koka buljong på grönsaksdelar som du kanske inte vill äta som de är. Du kan även koka buljong på ben eller kräft- och räkskal. Tänk bara på att doften sprider sig när du reducerar ner fonden…

Att säga ”släng ingen mat” är kanske lite väl extremt. Till och med jag slänger en del i vår bruna matavfallspåse. Poängen är såklart inte att du måste vara perfekt och inte slänga någonting alls. Men det kan ändå vara ett bra mål att använda så mycket som möjligt och ta till vara på det du kan. Det öppnar dessutom till mer lekfullhet i köket och nya, kreativa lösningar. Kaffesump kan användas som ansiktsmask och du kan växtfärga med allt från lökskal till avokadokärnor. Ha en restfest och låt alla i familjen äta det de gillar bäst. Att tänka hållbart och spara pengar genom att minska matsvinn och dra ner på matkostnader kan vara både smart och roligt.

Bygg upp ett bra basskafferi och fyll upp frysen

Och det leder mig in på min nästa punkt: Bygg upp ett bra basskafferi och ett varierat frysutbud! Enligt min erfarenhet så slängs mest mat när man köper för mycket färskvaror på en gång. Så länge du tänker om och får in vanan att planera så behöver det inte vara så mycket svårare att köpa frysvaror, torkade råvaror och konserver. Blötlägg bönor på kvällen om du ska använda dem dagen efter, tina mat från frysen eller hacka saker så smått att du kan slänga ner det direkt i en gryta.

Jag har alltid en variation av linser, ris, havregryn, tomatkonserver och liknande i skafferiet och brukar fylla på frysen med till exempel fryst fisk, broccoli och frusna bär när det är extrapris. Om du gillar att handla på Reko Ring så kan du köpa de grönsaker i säsong, eventuellt förvälla, och frysa in. När du lagar storkok kan du frysa in en matlåda att ha någon gång längre fram när det krisar. Håll dig till de färskvaror som verkligen gör skillnad och förenkla resten. Det gör skillnad för både plånboken och miljön.

Har du några andra bra tips för den som vill dra ner på sina matkostnader? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

Lästips: Gör din egen kombucha!

4 Comments

  1. Pingback: Rädda mat med Too Good To Go - Tess Waltenburg

  2. Pingback: Hållbara vardagsfavoriter från Jordklok - Tess Waltenburg

  3. Pingback: Ta tag i din ekonomi nu! - Tess Waltenburg

  4. Pingback: 3 enkla knep för din privatekonomi - Tess Waltenburg

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *