Få din basilika att hålla hela sommaren

Jag ÄLSKAR basilika. Det är en av mina absoluta favoritörter. Jag har det till pesto, i soppa, i sallader och till och med i smoothies. Det har blivit lite av en tradition för mig att köpa en planta i butik och se till att den håller hela våren och sommaren. Förra året hade jag till och med så att jag kunde torka och göra té inför hösten. Det är grymt gott! Men det bästa är ändå att äta det färskt. Såhär kan du få din basilika att hålla hela sommaren:

Få din basilika att hålla hela sommaren
Få din basilika att hålla hela sommaren

Plantera om och ta sticklingar

Om du har sett min Youtube-video om basilika så vet du redan hur jag sätter igång min basilikaodling: Jag köper en vanlig ekologisk planta i matbutiken. Sedan klipper jag av topparna, skördar de största bladen och planterar om den. Sticklingarna brukar få rötter efter ett par dagar eller en vecka i vatten. Om det inte fungerar, testa att byta vattnet och ställa dem soligt. Jag brukar använda ekologisk ört- och grönsaksjord både när jag planterar om moderplantan och när jag sedan planterar sticklingarna.

Genom att skörda de större bladen ger du de mindre som kommer bakom utrymme att växa till sig. På så sätt har du ett ständigt flöde av nya, härliga blad att använda till din matlagning. Förutom att vara väldigt gott är basilika även en läkeört som du till exempel kan läsa mer om i Häxans trädgård. Ju mer basilika desto bättre alltså!

Basilika på balkongen

Jag brukar plantera om moderplantan ungefär tre gånger. När rötterna börjar kika ut genom hålen i botten av innerkrukan vet jag att det är dags. Att plantera om gör dels att plantan kan växa sig större men det innebär även att den kan vattnas mer sällan. Basilika älskar dock sol och vatten och trivs finfint i burspråk och soliga fönster.

När det är varmt ute kan du sätta ut basilikan på balkongen. Jag har dock märkt att de är känsliga mot vind så jag brukar ha min på golvet på balkongen i en korgkruka. Där får den sol men skyddas mot vind och håller hela sommaren. När den är riktigt stor står den bäst där ute. Har du testat att få din basilika att hålla hela sommaren? Hur gick det för dig?

Basilika-sticklingar
Odla basilika i lägenhet
Odla basilika i lägenhet

Lästips: Växtfärgning för nybörjare

4 Comments

  1. Pingback: Det här gör jag hemma i Corona-tider - Tess Waltenburg

  2. Malin Lundskog 7 maj, 2020 at 21:37

    Åhååå! Tack för tips?? Ska genast ta tag i basilikan här hemma. Har ALDRIG lyckats få den att leva så länge. Men har heller aldrig gjort som du …

    //Malin

    Reply
  3. Pingback: Blommiga burkar av återbrukad kartong och tapetstuvar - Tess Waltenburg

  4. Pingback: Så kan du dra ner på dina matkostnader - Tess Waltenburg

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *