Därför har jag dragit ner på kaffe och såhär har jag gjort

Jag älskar kaffe. Både smaken och myskänslan. För mig är det både kopplat till att komma igång med arbetsdagen och att mysa i soffan på helgen. Det är dessutom centralt i många sociala sammanhang. Att inse hur illa det påverkade min hälsa var alltså inte alls särskilt välkommet. Snarare något jag blundade för väldigt länge. Men till slut fick jag ta tjuren vid hornen och inse att det var dags att dra ner på koffein. Rejält. Här delar jag med mig av varför jag har dragit ner på kaffe och hur jag har gått till väga.

Varför ska man dra ner på kaffe då?

För mig trillade poletten verkligen ner när jag läste om koffein hos Vulverine / Jenny Koos. Jag hade redan innan upplevt kopplingarna mellan koffein och olika hälsotillstånd men hade nästan per automatik skyfflat in det under mattan och inte gjort något åt det. Men när jag läste på mer och mer, både på Jennys Instagram och blogg, och hörde vittnesmål från andra insåg jag att det verkligen påverkade min hormonella hälsa och att det var värt att försöka dra ner. Mina ohälsotillstånd har varit många. Kraftiga blödningar. Menssmärtor som gjorde att jag låg i fosterställning. Klumpiga blödningar. Flera akutbesök. Och ovanpå den hormonella hälsan stresspåslaget kaffe innebär.

Som Vulverine skriver ”Den uppiggande effekten kommer på bekostnad av övriga hormoner, eftersom kroppen är smart och väljer överlevnad framför fertilitet. Detta händer oavsett om faran är ett faktiskt grottlejon som jagar dig, eller om faran bara är fysiskt/psykiskt upplevd. Dina binjurar bryr sig inte om stressen kommer via en mysig fikakopp eller för att du har en tenta imorgon.” (Källa)

Måste man sluta dricka kaffe helt?

För mig blev det en ond cirkel. Jag var trött på grund av mina hormonella problem och då ”behövde” jag mer kaffe. Jag gick inte heller till botten med varför jag ”behövde” kaffet. När jag drog ner ordentligt den här gången såg jag samtidigt över min kost och mina andra vanor. Det är såklart svårt att ändra allt på en gång, men jag tror att det spelar stor roll bara att man är medveten om det och känner efter hur olika vanor känns i ens kropp. Jenny är också tydlig med att det är individuellt vad som fungerar och inte fungerar för olika personer, och det vill jag också förtydliga. Det här inlägget handlar om hur jag har gjort och varför jag har gjort det. Det går inte nödvändigtvis att applicera på dig, men det kanske kan vara till viss hjälp för andra som också vill dra ner på kaffe.

”För mig blev det en ond cirkel. Jag var trött på grund av mina hormonella problem och då ”behövde” jag mer kaffe.”

För mig fungerar det till exempel bra att dricka en kopp om dagen. Jag kommer kanske sluta med den också en vacker dag, men hittills har det känts lättare att dra ner än att sluta helt. Att dricka en kopp och verkligen njuta av den är dessutom en helt annan sak för mig än att hinka i mig kopp på kopp när jag är trött eller stressad. Det gör dessutom att jag kan köpa finare kaffe från till exempel Love Coffee Roasters eller Tehuset Java utan att det blir särskilt mycket dyrare i det långa loppet.

Precis som med allt annat så är det inte svart eller vitt och vi får alla avgöra vad som fungerar för oss. Det enda jag vill säga till ALLA är: Lyssna på kroppen! Vi blir alltför ofta tillsagda att ignorera kroppens signaler och fortsätta pusha eller vara som ”alla andra” även om saker inte fungerar för oss och enligt min erfarenhet så säger kroppen ofta till mer än vi tror. Vi har bara inte lärt oss att lyssna på den. Och enligt min observation så är det ofta så att ”alla andra” som vi jämför oss med också pushar sig själva till saker de inte mår bra av.

Det här dricker jag istället för kaffe

Så till den roligare delen: Det finns såklart massor av andra härliga alternativ till kaffe och jag har utforskat en hel del de senaste månaderna. Jag har inte druckit koffeinfritt kaffe då jag har hört att det klorbleks för att ta bort koffeinet. Jag har dock ingen källa på det. Precis som med vegetarisk kost så föredrar jag dessutom att ersätta med saker som inte ska imitera något då det innebär att jag inte jämför. För mig är rooibos, rött té, en riktig hit och jag dricker flera koppar om dagen framförallt nu under de kalla månaderna.

Min absoluta favorit är rooibos ”Choklad, chili, äpple” från Tehuset Java. Jag har köpt det i ungefär tio år och det är perfekt om man vill ha något som är kryddigt, värmande och uppiggande. Om du vill byta ut kaffe mot té så är det viktigt att tänka på att grönt té också innehåller koffein. Det kanske fungerar bättre för dig ändå, men jag vill ändå påpeka det då många jag känner verkar tro att grönt té är koffeinfritt.

Rooibos, guldmjölk, varm choklad, kryddmjölk, örtté…

Utöver té så dricker jag en hel del kryddmjölk. Jag gillar Kockens Superkryddor, de har flera olika varianter, och Renée Voltaires guldmjölksmix. Kryddiga blandningar känns väldigt passande och stämningsfulla på hösten och vintern tycker jag. Jag gör även en hel del varm choklad på växtmjölk, kakao, kryddor och lite agavesirap eller kokossocker. Det går också att variera på många olika sätt och är värmande och gott. Om du inte vill blanda din egen så finns det färdiga blandningar från till exempel Pukka. Jag kan varmt rekommendera min fina vän Cecilia Lassfolks, aka Morotsliv, blogg. Hon har bland annat en guide kring olika typer av lattes som inte innehåller kaffe. Och passa på att spana in hennes andra guider kring hållbar livsstil när du ändå är där vetja!

”Det finns så mycket gott att testa och jag har verkligen börjat tänka mer kreativt sedan jag slutade med kaffe.”

Jag dricker även en hel del smoothies och örtté när jag vill ta en paus och ladda upp med ny energi. Ibland gör jag en hel kanna smoothie så att det räcker både till frukost och mellanmål. Pukka har massor av goda örttéer som man kan variera mellan efter känsla och behov. Ibland köper jag deras blandade lådor. Ibland fastnar jag för en favorit som jag dricker dagligen. Det finns så mycket gott att testa och jag har verkligen börjat tänka mer kreativt sedan jag slutade med kaffe. Jag tror, som ni vet, att ändrade vanor inte behöver innebära minskad livskvalitet. Man måste bara tänka om och göra det bästa av det man har att jobba med just nu.

För mig har minskat koffeinintag gjort stor skillnad. Min mensvärk och mina kraftiga blödningar har försvunnit. Jag sover bättre. Mitt humör är mer balanserat. Det beror såklart på andra förändringar också, som jag nämner ovan, men för mig är det väldigt tydligt att kaffe / koffein har spelat en stor roll i mitt dåliga mående. Det känns fantastiskt att äntligen ha fått bukt med problem som har förstört en så stor del av mitt vuxna liv. Jag ångrar inte en sekund att jag har dragit ner på kaffe. Trots att jag älskar smaken. Det blir helt enkelt en lyx jag unnar mig i små mängder.

Dricker du kaffe? Hur påverkar det dig?

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *