Vems idéer styr din syn på din kropp?

För ett par dagar sedan fick jag ett meddelande på Instagram där någon frågade mig hur jag har gjort för att jobba med min självkänsla och syn på min kropp. Och ja, vad ska jag säga? För mig har det varit en rörig och komplicerad resa. Jag har vänt mig till allt från ”vanlig” terapi till poddar om självkänsla och artiklar om kost och hälsa. Precis som med mycket annat så tror jag inte att det finns en mall eller färdig guide för vad som funkar utan man får testa sig fram och se vad som funkar för en själv. Och acceptera att självkärlek inte är något som händer över en natt.

”Har jag kanske umgåtts mycket med personer som har ätstörda beteenden och låg självkänsla och anammat deras sätt att se på sin kropp?”

En sak jag har funderat mycket kring är vems tankar och idéer som styr min syn på min kropp. Det handlar inte om att beskylla någon eller peka finger utan om att förstå vilka tankar man tänker och hur det påverkar en. Har jag kanske umgåtts mycket med personer som har ätstörda beteenden och låg självkänsla och anammat deras sätt att se på sin kropp? Följer jag kanske personer på sociala medier som får mig att känna att jag inte duger? Kommer dessa tankar och idéer någon annanstans ifrån? Vill jag fortsätta låta dem styra mig?

För mig har det inte varit så att jag bara har kunnat stänga omvärldens tankar och idéer ute. Vi är alla bara människor och jag tror inte att målet är att vara helt opåverkad av andra. Men för mig har det hjälpt otroligt mycket att bli medveten om vilka tankar som far runt i mitt huvud och välja vad jag vill bli påverkad av. Att faktiskt hålla vissa personer mer på avstånd. Inte genom att bryta kontakten men genom att välja hur mycket energi jag lägger på de relationerna och genom att se att deras idéer kring deras kroppar inte har med mig att göra.

”Jag tror att alla hållbara förändringar måste grunda sig i kärlek och omtanke.”

Jag har även valt vilka jag följer på sociala medier. Jag följer personer som är smalare än mig och mer vältränade än mig. Personer som pratar om hälsa och rörelse. Men det som är gemensamt för de jag följer är att de peppar och inspirerar mig. De får mig att vilja göra förändringar av kärlek för min kropp, inte genom hets och stress eller att få mig att tro att jag inte duger som jag är. Och jag tror att den typen av tankar är de som faktiskt gör gott. Jag tror att alla hållbara förändringar måste grunda sig i kärlek och omtanke, för både oss själva och för omgivningen. Och att bli medveten om vilka tankar vi tänker om oss själva och våra kroppar är en bra start.

Du kan inte hata dig till en version av dig själv du kan älska. Love is the only way through.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *