Vår hållbara julgran och återbrukspiffade dukning

Vi har haft en riktigt mysig jul. Vi valde att stanna hemma och dra ner på kraven och jag är otroligt glad över det. Som småbarnsförälder är man nog aldrig helt avkopplad, men vi har ändå försökt mysa och ta det så lugnt som möjligt. Det har blivit mycket film, musik, ritande och andra mysiga aktiviteter. Varje dag har fått vara lite som den är och vi har inte haft tider att passa.

Vi köpte en hel del julmat färdig. När vi var på Far i Hattens julmarknad köpte vi hem smör från Ådala gård och kaffe från Historiskan, jag var förbi Reko Deli häromdagen och köpte ostar och marmelad och min man tog en runda på stan den 23e och handlade det sista vi ville ha. Vi valde att ha just de saker vi tycker om istället för att ha ALLT och det blev så himla lyckat. Vi har haft mat över så att vi inte har behövt tänka på det igår och idag, men vi har inte heller haft ett överflöd av rester som det lätt kan bli annars.

Julgranspynt av ätbara saker och återbruk

Jag blev så nöjd med vårt julgranspynt som alla i familjen la tid och kärlek på. Vi gjorde torkade apelsinskivor, popcorngirlanger och pompoms i papper (en guide kring det kommer upp snart). Sedan köpte vi pepparkakskäppar och återanvände gamla julgransljus. Barnen bidrog med pynt de har gjort i förskolan och hemgjorda armband. Pricken över i blev sidenband i mörkblått, blågrått och vinrött som jag helt enkelt knöt runt grenarna. Ett enkelt tips till er som vill göra något fint i sista minuten!

Vår hållbara julgran med återbrukat pynt och pyssel
Enkelt julgranspynt av återbrukat sidenband
Vi hängde pompoms, torkade apelsinskivor och popcorngirlanger i granen

Juldukning med loppisfynd och saker från naturen

Men dukningen då? Den gick såklart också i hållbarhetens tecken. Jag återanvände flera av sakerna från den här dukningen jag gjorde förra året men bytte den vita duken och servetterna mot mörkgrå i linne. Jag testade även att göra rosetter av servetterna och jag tycker att det blev en fin detalj. Det känns fint att både kunna återanvända sina favoriter och uppdatera med små medel.

Några torkade apelsinskivor, torkade rönnbär och grankvistar passade finfint som en julig detalj. Det gjorde även att dukningen och granen fick ett genomgående tema. Tänk att udda, hemmagjorda och återbrukade saker kan bli så fint!

Mörkgrå linneservetter och servettring i mässing
Juldukning med grå linneduk
Juldukning med loppisfynd i mässing
Hållbar, lokal julmat

En mysig jul behöver inte vara perfekt

Men för att balansera upp de fina och piffiga bilderna: När vi skulle iväg på firande med min familj igår morse kräktes vår minsting. Glöm inte att det du ser på sociala medier inte är hela bilden. En mysig jul behöver inte vara perfekt och det är inte ens säkert att alla har den mysiga jul som syns på bilderna som läggs upp. Jag vet hur det är att känna ångest och ensamhet kring julen och vill inte vara anledningen till att någon känner likadant.

Det värmer dock mitt hjärta att se fler och fler lyfta viktiga frågor som ensamhet, våld, alkohol och barns utsatthet kring julen på sociala medier. Jag tror att tystnaden gör allt så otroligt mycket värre. Att börja prata om det kanske inte löser allt, men det kan i alla fall göra att någon känner sig mindre ensam i det som är tungt. Det är så viktigt att vi gör det vi kan för att ta hand om varandra. Och att vi som har haft en mysig och fin jul gör det vi kan för att bry oss om de som inte har det lika bra.

God fortsättning fina ni! Ta hand om varandra.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *