Strukturera och organisera ditt liv för att frigöra tid och energi

Jag älskar alla hacks som kan optimera vardagen. Att organisera och strukturera upp olika delar av mitt liv har varit en sådan sak. För det första har det gjort att jag har kunnat få ihop livet som mamma och entreprenör. För det andra har det gett mig ny inspiration och energi generellt. Vad som funkar är såklart väldigt individuellt. Men för mig har ett motto varit att förenkla allt som inte ger mig någonting. På så sätt kan jag lägga energi på det som inspirerar mig och ger mig glädje.

Här är mina bästa tips för dig som vill strukturera och organisera ditt liv. Så att du kan frigöra tid och energi för det som verkligen ger livskvalitet.

Gör en inventering av din tid och energi

Att gå igenom vad du lägger din tid och energi på idag ger idéer kring hur du kan skapa förändring. Därför tycker jag att det är en bra plats att börja. Dessutom är det mycket vi gör som tar tid och energi som vi inte ens reflekterar över. Om du är en person som ofta säger ja till saker utan att känna efter kan detta var en ingång till att dra tydligare gränser. Och att kunna säga ja till fler saker som verkligen gör dig glad.

Så hur gör man egentligen en inventering? För mig är det enklaste sättet papper och penna. Jag tar fram min dagbok och skriver ner ALLT jag kan komma på, i ett enda flow, utan att döma det som skrivs ner. Det kan vara allt från aktiviteter till ”borden” i livet som mest existerar i mitt huvud.

Skapa hållbar förändring och vanor som du kan hålla

När jag har skrivit ner allt jag lägger tid och energi på går jag igenom listan, ser över vad jag kan förändra och väljer ut enstaka saker. Kom ihåg att det ska vara genomförbart! Att köra på för fullt kan kännas lockande ibland. Men försök att göra saker som verkligen kan skapa hållbar förändring i ditt liv.

Hur kan du organisera ditt liv för att skapa mer tid och utrymme? Skulle du kunna organisera och strukturera din tid annorlunda för att förenkla din vardag?

Gå igenom din dator och andra enheter

Jag erkänner. Något av det tråkigaste jag vet är att rensa mappar och gå igenom mina filer. MEN jag älskar känslan när det är klart. Därför är det något jag försöker peppa mig själv att göra då och då. Att gå igenom mina bilder, dokument, mappar på datorn och min mail ger dels en skön känsla men även ett gäng nya idéer. Ibland hittar jag bilder jag har glömt bort som jag vill lägga upp och ibland hittar jag dokument med halvfärdiga idéer som jag kan slutföra. Oavsett så skapar det utrymme och energi för nya saker jag vill skapa.

Genom att organisera upp min dator och andra enheter får jag dels en överblick vad jag har. Ibland gör jag en storrensning och ibland ändrar jag om och skapar bättre struktur. Oavsett så ger det så gott som alltid mer tid och energi i det långa loppet.

Rensa ut hemma och i ditt liv

Att gå igenom dina saker, dina mappar eller annat i ditt liv handlar inte bara om sakerna. Det ger dig en överblick kring vilka saker och vanor som faktiskt bidrar till ditt liv. Genom att rensa ut gör du plats för annat du vill bjuda in i ditt liv som kan ge mer energi och inspiration. Att ha färre saker innebär dessutom mindre städning och fix generellt. Win win! Om du vill gå all in för att få ditt hem att representera livet du vill leva så kan jag varmt rekommendera Marie Kondos bok. Hör gärna av dig till mig på Instagram om du läser den så kan vi peppa varandra. Jag har även en Instagram highlight som heter ”Start Fresh This Fall” med tips och idéer som självklart går att applicera även under andra delar av året.

Att rensa och organisera har alltid haft en djupare mening för mig. För det första handlar det för mig om hur man vill leva sitt liv, vad man vill ha kvar och vad man vill släppa taget om. För det andra påverkar det min energi otroligt mycket om jag har det harmoniskt omkring mig. Därför är rensning och organisering en stor del i min personliga utveckling och självkärlek.

Överväg en fysisk kalender och skrivbok

Jag älskar alla smidiga, digitala lösningar som finns. Och det är såklart fantastiskt om du trivs med att ha allt digitalt. Jag vill dock även rekommendera att ha en fysisk kalender och skrivbok. I mitt fall har det varit ovärderligt att ha en fysisk kalender som ligger öppen på skrivbordet och ger mig en överblick över min vecka. För att inte nämna glädjen i en vacker anteckningsbok där jag skriver ner mina idéer.

För mig innebär det bättre struktur och ordning. Men även mer energi och inspiration då det ger mig en paus från skärmen och en vacker bok att skriva i. Att alltid ha min kalender och det viktigaste ”att göra” framför mig har varit guld värt. Det har även gjort att jag enkelt kan lägga bort jobb och saker som behöver fixas när jag stänger den för dagen. Vi är som sagt olika så testa dig fram kring vad som funkar för dig. Kanske föredrar du digitala lösningar och ett smidigt schema som synkas i alla dina kalendrar istället?

Strukturera din ekonomi och andra delar av livet

En annan sak som jag vill prata mer om är vikten av att strukturera sin ekonomi på ett sätt som faktiskt fungerar för en själv. För vissa passar ett Excelark med en noggrann budget som uppdateras löpande. För andra hjälper det att sätta upp andra system som bara rullar på i bakgrunden. Förutom att ge dig mer pengar över är ett bra system för din ekonomi något som ger otroligt mycket mer frihet och energi över till det som är viktigt för dig. Det kan på riktigt förändra ditt liv.

I det här fallet känner jag dock att det får bli ett annat inlägg då det här inlägget redan börjar bli långt. Men jag ser fram emot att prata om det. Och du? Om du har några frågor eller funderingar som du vill att jag tar upp i det inlägget så får du gärna lämna en kommentar här. Eller skriva till mig på Instagram.

Har du testat att göra förändringar för att strukturera och organisera ditt liv? Vilka insikter har det gett dig?

Lästips: Nätverka på Instagram – Så kommer du igång

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *