Second hand för barn – Så kommer du igång

Att handla mer cirkulärt är ett sätt att leva mer hållbart. Men en sak som kan vara knepigt är att handla second hand till barn. När barnen växer ofta och behöver nya kläder på löpande band kan det ta mycket tid och energi att hitta bra saker begagnat. Framförallt om du inte är van vid second hand. Utbudet kan dessutom variera mycket beroende på var man bor och vilken storlek barnet har. Om du får in vanan så kan det dock vara ett roligt, enkelt och billigt sätt att hitta kläder till barnen. Här delar jag med mig av mina tips för dig som vill handla second hand för barn.

Hitta olika sätt att handla begagnat

När det kommer till att handla second hand generellt brukar jag påminna om att det kan se ut på olika sätt. Second hand är trots allt olika typer av begagnat och det gäller att hitta det sätt som passar en själv. Känns det enklast och roligast för dig att handla online eller i butik? Vill du kanske dra ihop en klädbytardag med vänner istället för att köpa på loppis? Detsamma gäller second hand för barn. När vi vågar tänka kreativt och hitta det som faktiskt känns bra sänker vi tröskeln för att handla second hand. Då blir det både enklare och roligare.

Satsa på det som är enklast att hitta second hand först

Det finns ofta vissa plagg som är enklare att hitta second hand än andra. Enligt min erfarenhet kan det vara riktigt svårt att hitta saker som överdragsbyxor då de slits både på knäna och vid hällorna längst ner. Om du precis kommer igång är det kanske inte just de sakerna du ska fokusera på. Köp det som känns enkelt och roligt begagnat först. Om du är ute efter saker som tröjor, byxor, klänningar och kjolar så finns det otroligt mycket second hand för barn både i butik, online via tjänster som Sellpy och Tradera och på Facebook Marketplace. Var snäll mot dig själv och gör det som du faktiskt orkar och hinner.

Hitta rätt barnkläder second hand genom att söka smart online

För mig har det varit guld värt att kolla efter second hand för barn online. Därför är det ofta något jag tipsar andra att börja med. Fördelen med att kolla online är att du har möjlighet att söka och sortera på ett annat sätt än i butik. Det känns ofta mer ”som vanligt” för den som är van vid e-handel. Jag brukar till exempel söka efter märke, storlek och plagg. En av mina senaste sökningar är ”Kjol Lindex 128”. Om jag letar via Sellpy filtrerar jag efter skick, jag brukar ta nyskick och bra begagnat skick, och sorterar så att de billigaste plaggen kommer först. I många fall har man möjligheten att få superfina plagg till ett riktigt bra pris.

Köp kläder under ”fel” säsong

Ett av mina bästa second hand-tips, vilket gäller extra mycket för barn, är att köpa plagg under ”fel” säsong. Det är verkligen då man kan göra fantastiska fynd. Om du köper sandaler under sommaren kan det skilja väldigt lite, men köper du istället sandaler under vintern så kan du få dem för nästan ingenting jämfört med nypris. Jag beställde till exempel två UV-dräkter och vars ett par sandaler i toppenskick till mina barn för totalt 155 kronor häromveckan.

Att köpa inför kommande säsonger kräver såklart en del planering. Det blir även lättare när barnen är äldre och inte byter storlek lika ofta som när de är yngre. Än en gång – Känn efter vad som faktiskt fungerar för dig. Om du har tid och ork så kan jag dock varmt rekommendera det. Och även om du råkar köpa fel storlek så har du ett guldläge att faktiskt sälja vidare till ett högre pris när det är säsong.

Utvald second hand för barn

Ett annat tips jag vill dela med mig av är Ninyes som har utvald second hand för barn. Jag har samarbetat med dem innan, som du kanske har sett på Instagram, men det här är inte en del av samarbetet utan att genuint tips. Det jag älskar med Ninyes är att de inte bara har second hand utan även ställer krav på märkena de jobbar med. På så sätt ser de till att de saker som nyproduceras även är bättre än normen. Hos Ninyes kan du sälja plagg du har hemma, från deras utvalda märken, och köpa plagg för både vuxna och barn. Här nedanför kan du se de outfits jag valde ut till mina barn när vi behövde fylla på garderoberna.

Lästips: Handla second hand till barn

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *