Så inkluderar jag barnen i vardagliga vanor

För mig har det alltid varit viktigt att guida mina barn till självständighet. Att lära dem lita på sin egen förmåga. Därför försöker jag alltid inkludera dem i olika saker i vardagen. Det är såklart utifrån barnens ålder och nivå, men enligt min upplevelse kan man inkludera dem i väldigt mycket. Please note! Detta handlar alltså inte om att det är hjälpsamt för mig just nu, hehe. Att hänga tvätt med småbarn tar absolut längre tid än att göra det själv. Men jag tänker att det lönar sig i längden att de får vara med och testa tidigt.

Att lära barnen att ta ansvar och att hjälpas åt

Igår följde barnen med mig och handlade. Vi började med att posta brev och panta burkar tillsammans. Sedan fick de vars en inköpslista, eftersom de har börjat läsa, och fick lägga saker i sina egna kundvagnar. Jag försökte planera inhandlingen så att det var enkla ord och saker de känner igen i första hand. I och med att vi har Ica på andra sidan gatan så behöver vi sällan handla så mycket åt gången.

Mina barn är fyra och fem år gamla och jag tycker att detta är ett lagom upplägg för deras ålder. Sedan spelar det såklart roll hur barnen är som individer och vad man själv orkar med. Men att lära barnen att ta ansvar och vara delaktiga tycker jag känns fint och viktigt. Dessutom känns det viktigt hemma att de förstår att vi hjälps åt och tar hand om vårt hem tillsammans. Jag upplever att de blir stärkta i det och känner att det de gör spelar roll.

För mig har det varit viktigt att barnen får lära sig genom att testa och att de får första hur saker faktiskt fungerar. Att inte förvänta sig att de kan saker utan att ha fått prova sig fram. Det blir ett sätt att hjälpa dem lita på sin egen förmåga och hitta egna lösningar. Har du barn? Hur går dina tankar kring detta? Det finns såklart inget rätt eller fel och alla familjer är olika, men det hade varit väldigt fint att få ta del av dina reflektioner kring det.

Lästips: Cirkusutställning för hela familjen på Kulturen i Lund

2 Comments

 1. stella 30 september, 2021 at 17:01

  så smart och så söta de är 🙂

  Reply
  1. Tess Waltenburg 22 november, 2021 at 16:35

   Vad fint att höra att inlägget uppskattades! Kram

   Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *