Minska ditt matsvinn och spara pengar

Vill du kunna ha mer pengar över till det som verkligen är viktigt för dig? Ett av mina bästa tips är att minska ditt matsvinn och spara pengar. Det är dessutom schysst mot miljön. Hur du bäst gör för att minska ditt matsvinn beror såklart på din livssituation och dina vanor men det finns många bra tips och tricks som du kan testa. Känn sedan efter vad som funkar eller inte funkar för just dig. Här delar jag med mig av hur jag gör.

Planera dina matinköp och handla inte mer än du behöver

Den här kanske verkar självklar för vissa men det kan vara mycket svårare än man tror. Som jag ser det är en stor anledning till att folk ”misslyckas” med detta att de faktiskt inte planerar utifrån sig själva. Det är så lätt att fastna i hur andra gör eller vad andra tipsar om men det finns ingen one size fits all. Hur du bör planera dina matinköp för att minska matsvinn och spara pengar är baserat på hur ditt liv ser ut.

Hur många är ni i er familj? Är det lätt eller svårt för er att ta er till mataffären? Har ni möjlighet att frysa in mycket eller ha en stor mängd mat i skafferiet? Sådana saker spelar stor roll för hur ni kan planera era matinköp på bästa sätt. Om du till exempel bara kan förvara saker färskt kan det vara en bra idé att handla mer sällan så att maten inte hinner bli dålig. Framförallt om du bor nära en matbutik. Om du däremot har en stor frys och skafferi så kan det vara värt att bunkra bra basvaror som håller länge.

Att inte handla mer än du faktiskt använder är dock A och O. Ett tips för att ta reda på det är att utvärdera hur det ser ut för er just nu. Brukar ni slänga mat? I så fall, var det så att ni handlade för mycket? Eller fanns det någon annan anledning?

Köp svinnsmart mat och laga upp maten så fort som möjligt

Ett smart sätt att minska sitt matsvinn och spara pengar är att laga upp maten man köper så fort som möjligt. Färska råvaror har nämligen en tendens att bli dåliga mycket fortare. Du kanske lagar upp matlådor inför veckan på söndagen, förbereder en smoothie eller hackar och fryser in det du inte kommer använda just nu. Att se till att använda upp en hel grönsak så fort som möjligt efter att man har skurit upp den är också ett enkelt och bra knep.

Om du är bra på att använda upp den mat du har köpt så kan du även satsa på svinnlådor och mat med kort datum. Allt fler butiker blir bättre på att sätta ner det som är på väg att gå ut. Genom att köpa sådana varor gör du både din plånbok och miljön en tjänst. Jag brukar handla svinnlådor på Willys, som du ser i bilderna här, och använda till grytor, smoothies, matmuffins och annat gott. Innehållet varierar men de är ofta bra på att ta med saker som passar ihop. Ska du inte dricka smoothien nu? Mixa ihop frukten och frys in i kuber som du kan slänga i en smoothie senare.

Organisera och strukturera

Fundera över vilka vanor och vilken struktur som just du behöver för att minska dit matsvinn. Det kan till exempel vara att planera dina matinköp och laga upp maten en speciell dag. Men det kan även vara att organisera upp kylen och ha ett bättre system för att verkligen använda allt. Enligt min erfarenhet så är det mycket onödigt svinn som uppstår när allt är en enda röra i kylskåpet.

Att använda upp en sak i taget kan också vara en bra strategi. Mat blir ofta dålig snabbt när den väl är öppnad. Kanske gör du så att du skivar tomat på mackan måndag till onsdag och gurka resten av veckan. Eller att du använder upp den där creme fraiche-burken till dina maträtter på helgen istället för att använda tre skedar och sedan glömma bort den.

Vilka strukturer behöver du för att minska ditt matsvinn? Utgå från just dina förutsättningar, inspireras av andra och testa dig fram. Det finns alltid utrymme att göra om och förbättra saker så känn inte att du måste ha allt färdigt från början.

Vill du ha fler tips för en hållbar och ekonomisk livsstil?

Glöm inte att följa mig på Instagram och fortsätta hålla utkik här. Jag tar regelbundet fram nya guider som hjälper dig att leva ett mer hållbart liv både för dig själv och för omgivningen.

Lästips: Så kan du dra ner på dina matkostnader

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *