Nu är det viktigare än någonsin att vi stöttar småföretagare

Jag ser det överallt. Småföretagare som kämpar. Som funderar ut nya idéer. Lägger om till digitala lösningar om det går. Fixar takeaway. Levererar mat till dörren. Det är så många som kämpar på olika sätt just nu. Och det märks tydligt att en sådan här kris slår otroligt hårt mot mindre företag. Jag läser om vänner som frilansar som har förlorat alla sina uppdrag. Det gör ont i mig att se små verksamheter vara rädda för att gå i konkurs. Men jag tror och hoppas också att vi alla kan göra något för att lyfta och stötta alla dessa fantastiska företag som får samhället att gå runt.

Hur kan vi hjälpa?

Det finns många olika sätt att stötta lokala företag. Det behöver inte innebära att vi masskonsumerar saker vi inte behöver. Det kan till exempel handla om att köpa ett presentkort. Eller att handla saker som du kan ge bort i present senare, att ladda upp med snacks och förbrukningsartiklar från mindre webbshoppar istället för i en vanlig mataffär eller att köpa takeaway från din favoritrestaurang. Du kan även göra stor skillnad genom att följa deras konton på sociala medier, gilla och dela deras inlägg.

Mat, dryck, caféer och restauranger

Att stötta lokala caféer och restauranger är såklart väldigt platsbundet. Här vill jag verkligen slå ett slag för att utnyttja de möjligheter som finns för takeaway just nu. Många har börjat leverera hem nu även om de inte har gjort det tidigare. Om vi vill att våra favoritställen ska finnas kvar även efter att detta är över så är det viktigt att vi stöttar dem nu. Om du inte brukar gå ut och äta men vill stötta nu kan du till exempel kolla i grupperna Malmöfoodisar, Sthlmfoodisar och Gbgfoodisar som är startade av Tuvessonskan för att få tips och idéer. Många influencers är måna om att lyfta sina lokala favoriter just nu. Kolla in dina favoritkonton i din stad för inspiration!

Lokal mat i Lund med omnejd

Här i Lund stöttar jag gärna Reko Deli som har fantastiska ostar och annat gott, Love Coffee Roasters där man både kan köpa med sig kaffe hem eller sitta där, Broder Jakobs som har de bästa kardemummabullarna och Alice & Kattens tesalong som har lunch och fantastiska bakverk. Jag tar gärna med mig en god vegansk lunch från The Herbivore, handlar sushi på Reko Sushi & Bowls eller köper med mig bakverk från Patisseriet. En annan favorit är Truefood Café som är helt veganskt och har både mat och grymt goda raw food kakor.

Förutom caféer och restauranger är det även viktigt att vi stöttar lokala matproducenter. Nu tror jag i och för sig inte att den här krisen kommer störta hela matförsörjningen, men det är ändå viktigt att vi inser att de lokala producenterna verkligen behövs när vi står inför en riktigt kris. Om du bor här i Lund eller i Malmö kan du beställa hemleverans av lokala råvaror via Mylla Matmarknad. Du kan även kolla om det finns en Reko Ring där du bor då de finns på många olika orter i Sverige. I och med att man hämtar sina varor utomhus, till exempel på en parkering, så är smittorisken mindre än i en vanlig matbutik.

Broder Jakobs - En fantastisk småföretagare här i Lund
Kardemummabullar från Broder Jakobs
Ljuvliga praliner från Österlenchoklad
Ljuvliga praliner från Österlenchoklad
Reko Deli i Lund
Marmelad och delikatesser hos Reko Deli

Skönhetsprodukter, städartiklar och andra förbrukningsvaror

Det är många som verkar ladda upp med varor från sina vanliga matbutiker. Om du tillhör dem som vill bunkra vill jag slå ett slag för mindre webbshoppar. Det finns så många som säljer allt från tvålar och schampoo till blöjor och toapapper. Mycket av det är kanske saker som finns i vanliga butiker också, men för ett litet företag spelar varje enskild beställning mycket större roll än vad ditt köp gör i en stor matbutik.

Jag beställer mycket från Medvetna.se. Där laddar jag ofta upp med min favoritskrubb från Coffeemagic och underbart god choklad från Malmö Chokladfabrik. Även härliga doftljus från Klinta och badskum till barnen. Att köpa från en webbshopp som är återförsäljare för många olika varumärken är ett enkelt sätt att stötta flera små hållbara företag samtidigt. Jag handlar även en hel del från Jordklok som har många märken jag gillar. Det är där jag köper stora påsar (1 kg) bikarbonat. Jag fyller även på med aleppotvål och beställer olika skönhetsprodukter som jag vill testa. Det har ett brett utbud av basvaror som té, choklad och skafferivaror för den som vill fylla på sina lager.

Medvetna.se - En småföretagare som verkligen är värd att stöttas
Sugrör, veganska bees wraps och nätpåsar från Medvetna.se
Historiskan och Eklund Keramik - Två fantastiska småföretagare
Tidning från Historiskan och koppar från By Women Store
Tvättbara bomullspads från By Women Store
Återanvändningsbara bomullspads från By Women Store

Presenter, kläder och prylar

Jag tycker som ni vet inte att man ska köpa saker bara för att. Men om du redan har tankar på att köpa ett nytt plagg, en ny kruka eller kanske en ny tékopp vill jag slå ett slag för småskaliga aktörer. Det finns så många som gör fantastiska, schysst producerade saker som du kan köpa antingen till dig själv eller till någon du bryr dig om. Att köpa ett presentkort är också ett bra sätt att stötta en verksamhet även om du inte vill köpa något just nu. Fråga din lokala favorit om de erbjuder det!

Jag har nyligen beställt från By Women Store som gör ett fantastiskt jobb för att lyfta kvinnliga skapare. De har bland annat noveller, kaffe, anteckningsböcker, tygpåsar och kaffekoppar. När det kommer till kläder älskar jag FGL Store som har vackra plagg och transparent produktion. De finns i Varberg men har även en webbshopp. Ni har säkert sett min gråa klänning därifrån som jag älskar och som jag har stylat på flera olika sätt här:

Kläder från FGL Store
Vackra och schysst producerade plagg från FGL Store.
Sockor från FGL Store och tvättbara pads från By Women Store
Sockor från FGL Store. Scrunchie och tvättbara bomullspads från By Women Store.

Barnkläder, leksaker och pyssel

Jag tycker även att det här är ett perfekt tillfälle att ladda upp med saker som går åt. Hos oss är till exempel såpbubblor, papper, pennor och pärlor poppis. Jag beställer en hel del från butiker som Lapland Eco Store på nätet som har massor av olika sorters pyssel och giftfria leksaker. De har även förbrukningsartiklar till barn som blöjor och leksaker. Om jag handlar i en fysisk butik går jag gärna till Lek och Sak här i Lund som leksaker och annat till barn. Om vi har kalas och någon vill ha förslag på presenter hänvisar vi dem ofta dit.

Det här är även ett bra tillfälle att köpa hem kläder till barnen i större storlekar från schyssta producenter. Jag gillar till exempel Lille Lo som är ett litet företag. Vi har köpt hennes muddbyxor innan och nu senast beställde vi vars en hängslekjol till barnen i ett fantastiskt tyg. Hennes plagg är i en fantastisk kvalitet och är i storlekar som går att ha länge i och med muddarna. I Malmö finns en väldigt välsorterad second hand-butik som heter Kiddo där du både kan lämna in och sälja på kommission och fynda finfina barnplagg där någon annan redan har granskat skicket. Om du är ute efter ytterkläder till barnen kan du testa att hyra via Hyber som har kläder i bra kvalitet och som står för både tvättning och lagning när du skickar tillbaka kläderna. Superbra!

Följ, gilla och dela på sociala medier. Det spelar roll!

Men om du av olika anledningar behöver hålla i pengarna, kan du ändå stötta? Självklart! Att till exempel följa, gilla och dela företags inlägg på sociala medier spelar stor roll. Det betyder till exempel mycket för företag som kan nå ut till nya kunder med att de levererar hem mat och att de erbjuder rabatt på take away. Eller att de har hittat andra fiffiga lösningar i den här situationen. Det kan även påminna dem som försöker bunkra att det faktiskt går att göra det via mindre butiker. Det spelar även stor roll för oss som jobbar med våra kanaler på olika sätt att ni stöttar, gillar och kommenterar så att vi syns och hörs i bruset.

Andra sätt som är snälla både mot den egna plånboken och små företag är till exempel att handla mat via Karma, som är sådant som annars riskerar att slängas. Eller att hålla utkik på olika erbjudanden företag har. En hel del hotell och bed and breakfasts ökar till exempel summan på presentkort om man köper just nu. Det kostar såklart i stunden men kan vara ekonomiskt i längden. Det finns en liten risk att man förlorar pengarna om företaget går i konkurs, men om det är en summa man kan tänka sig att riskera kan det verkligen vara avgörande för att verksamheten ska klara sig.

Vilka är dina bästa tips för att stötta småföretagare i dessa tuffa tider? Och vilka småföretag kan du tipsa om online och där du bor? Dela gärna med dig i kommentarsfältet så kan vi inspirera varandra!

Två småföretagare jag gillar - FGL Store och Arkivet Stockholm
Två favoriter från mindre företag: Klänning från FGL Store och kofta köpt second hand på Arkivet Stockholm som precis har börjat sälja online via deras instagramkonto

Lästips: Mat- & Chokladstudion i Malmö

4 Comments

  1. Pingback: En dag i taget, här och nu - Tess Waltenburg

  2. Pingback: Handsydda underkläder, skönhetsprodukter och statement-örhängen - Tess Waltenburg

  3. Pingback: Plåtning med La Leia - Tess Waltenburg

  4. Pingback: Hållbar mat från din lokala bonde - Tess Waltenburg

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *