Jag är så jäkla trött

För det mesta är jag positiv och tacksam över att driva eget. Men ibland blir jag så jäkla trött. Att vara en del av influencer marketing branschen får mig emellanåt att vilja flytta upp i ett berg eller skrika rakt ut. Det är så fruktansvärt tröttsamt att se exempel på exempel på exempel av företag som behandlar samarbetspartners illa. Och att dessa företag dessutom får utrymme och plats att tala om influencerbranschen på mässor, konferenser och i media medan de influencers de trycker ner tystas.

Att jag till stor del pratar med företag som kallar sig hållbara gör mig ännu mer matt. För jag förväntar mig någonstans mer av dem som stoltserar med att de vill göra gott i världen. Men vet du vad? Det räcker inte med en hållbart producerad produkt om du behandlar människor som skit. Och det är inte okej att utnyttja gratis arbetskraft för marknadsföring bara för att man betalar bönder som har skördat råvaran eller sömmerskan som har sytt plagget. Att ha en tjänst som minskar matsvinn gör det inte hållbart att inte betala kvinnor för deras arbete. Och så vidare.

”Men vet du vad? Det räcker inte med en hållbart producerad produkt om du behandlar människor som skit. Och det är inte okej att utnyttja gratis arbetskraft för marknadsföring bara för att man betalar bönder som har skördat råvaran eller sömmerskan som har sytt plagget.”

För influencerbranschen är en kvinnodominerad bransch och som jag ser det är det inte en slump att detta faller under radarn. Det finns fantastiska personer som Linda Hörnfeldt och många andra fantastiska profiler som krigar på i oändlighet men var tusan är media som helhet? Hur kan det här vara så normaliserat som det är? Vi pratar om stora bolag som använder härskartekniker, utnyttjar svart arbetskraft och ändå vinner priser och får betalt för att utbilda andra i ”framgångsrik influencer marketing”.

En del av mig vill fortsätta kämpa. En del av mig vill bara skita i att jobba med det här över huvud taget. Men jag tänker i alla fall börja med att säga att jag inte finner mig i det här längre. Att jag är trött på att hålla tyst om företag som kommer undan med den här typen av beteenden. Att det är hög tid för en riktig förändring.

För dig som läser som inte är en del av branschen vill jag säga: Saker är inte alltid som du tror och ett företag är inte hållbart bara för att de slår sig själva på bröstet. Och för dig som jobbar med influencer marketing på ett företag och känner att ni, tyvärr, är en del av problemet erbjuder jag workshops som förändringskonsult. vi kan börja där.

Lästips: Därför tar jag betalt för mina samarbeten som influencer

2 Comments

 1. Ellen 2 april, 2022 at 12:21

  Vad är egentligen det stora problemet? Om ni inte tycker att företag har tillräckligt bra villkor så kan ni ju bara tacka nej? Precis som man gör som privatperson när man blir erbjuden ett jobb som inte håller bra villkor på arbetsplatsen. Det ska också sägas att många profiler vill ha många tusen för ett inlägg. Själv har jag många års utbildning i ryggraden och inte begär jag dem summorna när jag blir anställd på en arbetsplats. 🙂

  Reply
  1. Tess Waltenburg 4 april, 2022 at 18:28

   Jag tycker att det är tråkigt att du är dömande när du inte verkar ha insikt i hur branschen faktiskt ser ut. Att säga ”det är bara att tacka nej” får det att låta som att det är influencers fel istället för att fokusera på att bolag utnyttjar gratis arbetskraft. Att du dessutom undervärderar influencers arbete genom att se ner på summorna vi tar betalt leder inte heller till en konstruktiv diskussion. De flesta av oss har också lagt ner år på att bygga upp vår kunskap, vår erfarenhet, våra kanaler och relationen med vår målgrupp och din kommentar tyder på just den okunskap och respektlöshet som jag försöker adressera i inlägget. Om du nu inte är insatt i branschen så skulle det kanske ge dig mer att lyssna och ta in vårt perspektiv. På samma sätt som jag inte hade förminskat dig om du hade uttryckt dig mot ohållbara arbetsvillkor i din bransch. Du skriver även att du inte hade tagit de summorna när du blir anställd på en arbetsplats. Menar du alltså att du tycker att det är rimligt att du ska jobba gratis för stora bolag som tjänar multum på din kompetens och mervärdet du skapar utan att du ska ha betalt?

   Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *