Hur nätverkar man? Här är mina bästa tips.

Att driva eget eller vara frilansare innebär att du konstant måste ta ansvar för att få in nya kunder. Det är även viktigt att vårda relationen till de kunder du har. Därför är det otroligt viktigt att nätverka och bygga sitt personliga varumärke. På så sätt bygger du ett långsiktigt hållbart företag och genererar kunder även längre fram. Men hur nätverkar man egentligen? Här delar jag med mig av mina bästa tips.

Hitta ditt sätt att nätverka på

Mitt första tips är kanske lite förvirrande. Men det är helt enkelt att nätverka som den du är. För vissa är det mest naturligt att nätverka online och för andra är det mest naturligt att nätverka fysiskt. Och det finns som tur är olika alternativ. Även när det kommer till de olika kategorierna finns många olika sätt att nätverka på. Vilka sociala medier gillar du bäst? Hur skulle du kunna vårda relationerna med dem du connectar med där? Om du gillar fysiska träffar, vilka inspirerar dig mest? Och så vidare.

Jag har nätverkar på allt från Instagram och LinkedIn till fysiska träffar på till exempel Ideon Innovation och Företagarna. Som jag ser det är det otroligt viktigt att hitta sammanhang där man kan nätverka på ett sätt som känns bra för en själv.

Våga ta för dig och var stolt över det du gör

Att andra bygger starka personliga varumärken handlar antagligen inte om att de är bättre än dig eller att de har mer att tillföra. Det handlar antagligen snarare om att de vågar vara stolta över det de erbjuder och visa upp det. När man nätverkar är det otroligt viktigt att våga stärka sig själv i sin egen förmåga och värdet man kan tillföra. Ja, det finns andra som jobbar med liknande saker du jobbar med. Men ingen kan göra det precis som du gör det.

Att våga ta för sig och vara stolt över det man gör är inte någonting som bara händer över en natt. Det fina med det är att det går att öva upp. Genom att ta ett litet steg i taget och göra det som behövs för att ditt varumärke ska synas så tar du dig framåt och bygger ett långsiktigt hållbart varumärke.

Var öppen för olika vägar och möjligheter

När det kommer till att nätverka så är det lätt att fastna i ett svartvitt tänk kring hur man ska få tillgång till vissa kontakter och uppdrag. Men enligt min erfarenhet så vet man aldrig vilka dörrar som kan öppnas genom att man vågar ta för sig och visa upp det man gör. Den där personen som intervjuade dig för ett jobb kanske vill ge dig ett frilansuppdrag ett år senare. Eller så kan personen du pratade med på ett event tipsa vidare om dig till sin vän eller partner.

Därför tror jag på att vara öppen för olika möjligheter och fokusera på relationen. En viss person kanske inte kan ge dig någonting just nu men genom att fokusera på människan och verkligen bry dig bygger du långsiktighet inför framtiden. När du gör intryck på någon så sitter det kvar länge och det kan få effekt långt efter att du har tänkt att det skulle ha det. Så våga put yourself out there, synas, höras och värdesätt dina relationer. Det kommer ge effekt förr eller senare.

Nätverkande och varumärkesbyggande är allt du gör

Det är så lätt att tänka att fastna i boxar när det kommer till varumärkesbyggande och nätverkande men det kan egentligen vara nästan vad som helst. Svarar du på dina kommentarer på Instagram? Hur bemöter du dina kunder och leverantörer? Vågar du dela med dig av vad du kan hjälpa andra med när du ser ett behov? Genom att inte fastna i boxar och regler kring vad varumärkesbyggande ”borde” vara så blir det mycket roligare att göra det till sin egen grej.

Så våga testa dig fram. Tillför värde till andra. Se andra människor. Det är nog mina bästa tips. Det kanske kan verka luddigt men när du väl hittar hem i vad som fungerar för dig så bygger du en grund som är mer stabil än någonting ”Fem snabba tips för nätverkande” kan ge dig.

Vill du bli coachad av mig i hur du kan bygga ett långsiktigt hållbart varumärke utifrån vem just du är? Du kan alltid boka in i en 1:1 session för 1555 kronor där vi tillsammans jobbar oss igenom blockeringar så att du kan skapa ett liv på dina villkor. Boka in din session direkt i min kalender här eller maila mig på tess.waltenburg@gmail.com så berättar jag mer om hur jag kan hjälpa just dig.

Lästips: Våga göra misstag och börja om

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *