Fonder och aktier för nybörjare – Så kommer du igång!

– Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Avanza

Jag är ingen expert på ekonomi, investeringar, fonder och aktier. Jag har alltid tyckt att det har varit både svårt och tråkigt och har avfärdat det som något som inte är för mig. För några år sedan förändrades det dock och jag insåg att det kan vara både enkelt och roligt att investera. Precis som med mycket annat så är det viktiga att komma igång och ta det steg för steg. Man lär sig så otroligt mycket på vägen om man bara börjar!

Kom igång med aktier och fonder

För mig var det största steget att helt enkelt komma igång med aktier och fonder, efter det har jag lärt mig mer och mer hela tiden. Jag har testat mig fram och insett vad som funkar, respektive inte funkar, för mig. Det första jag gjorde var att starta ett konto hos Avanza. Att ha större delen av mitt sparande separat gjorde stor skillnad för mig då det gör det svårare att ”röra” pengarna och det skapar mindre oro när börsen går ner. Att investera ser jag nämligen som ett långsiktigt sparande och jag vill därför inte riskera att sälja av något för att det ligger minus.

Genom att skapa ditt konto via mina länkar, om du inte redan har det, ger du dessutom mig lite provision vilket gör det möjligt för mig att skapa fler gratis guider och inlägg. Tack för det!

Såhär kommer du igång:

  • Registrera ett konto hos Avanza
  • När du har startat ett konto har du ett ISK-konto, ett investeringssparkonto, där du kan börja investera.
  • Fundera kring vilka bolag och fonder du känner till som stämmer överens med dina värderingar och börja smått. Om du t.ex. kan lägga 100 kronor på en lunch kan du spara det i en fond istället. Tänk att de pengar du investerar ska vara pengar du kan avvara under en längre tid.
  • Du kan även starta ett sparkonto med lite ränta via Avanza vilket är ett säkert sparande för de pengar du inte kan riskera.

Dra ner på utgifter och investera pengarna istället

Precis som jag har sagt innan: Jag har full förståelse för att många har det riktigt knapert och inte kan investera alls. Samtidigt tror jag att många av oss har större utrymme än vi tror. Det är även en rolig utmaning att dra ner på andra utgifter och lägga de pengarna på aktier och fonder istället. Här på min blogg hittar du många tips och tricks kring hur du kan lappa och laga, köpa second hand, minska ditt matsvinn och mycket mer. De där summorna kanske verkar små var och en för sig men kan bli stora summor i längden. Framförallt om du investerar dem på ett smart sätt. Pengar du ändå hade spenderat är ju pengar du är beredd att ”riskera” oavsett, så då är det summor du kan leka runt med när du testar dig fram på börsen.

Att spara och investera hållbart

En sak som verkligen har gjort mig glad är att de hållbara investeringar jag har gjort har gått bäst. För mig har till exempel fonden Proethos, som är baserad här i Lund, varit ett av mina bästa drag. Jag har försökt ta hänsyn till både social och miljömässig hållbarhet vid alla mina investeringar så att mina pengar kan göra skillnad både för mig och för omvärlden. Det känns fint att se att det är både ekonomiskt smart och hållbart i stort att tänka till kring sina investeringar. Om du vill veta mer om jämställda investeringar kan jag varmt rekommendera Framtidsfeministens blogg och Instagram som har peppat och hjälpt mig otroligt mycket.

Spara smart genom att sprida risken

Att investera i aktier och fonder är alltid en risk även om börsen alltid går upp över tid. Du kan dock sprida risken avsevärt genom att tänka långsiktigt och hållbart. Jag har försökt sprida ut mina investeringar i olika branscher och jag har även sparat över tid. På så sätt köper jag, som inte är expert och kan kalkylera rätt tillfällen, både när börsen och specifika aktier går upp och ner. Jag har dock koll på de jag redan har, och tror på, och passar ofta på att köpa när jag ser att de har röda siffror (och ligger minus). Vissa kallar det ”rea på börsen” även om det såklart inte är det på riktigt.

Jag har både ett långsiktigt sparande som jag kallar ”Pension” där jag bara har aktier och ett på lite kortare sikt som heter ”Bostad” där jag har fonder. Fonder är som sagt också en risk, men där är risken redan utspridd på ett annat sätt än när du investerar i aktier. Min sparhorisont på det kontot är några år och det känner jag mig trygg med. Mitt tredje sparande är ett buffertkonto med lite ränta där jag har pengar jag inte kan riskera över huvud taget.

Sparar du i aktier och fonder?

Eller hur ser det ut för dig? Vågar du börja efter det här inlägget eller upplever du ytterligare hinder? Dela gärna med dig i kommentarsfältet! Jag vill även rekommendera gruppen ”Ekonomiguiden – Allt inom privatekonomi och investeringar!” på Facebook där det är tryggt att ställa frågor kring ekonomi även om man är nybörjare. Jag tror att en stor del kring ekonomi handlar om att övervinna rädslor och idéer kring att man inte kan klara det och helt enkelt bara komma igång. You can do it!

Lästips: Ta tag i din ekonomi nu!

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *