Enkla, näringsrika mellanmål som förenklar vardagen

En av de saker jag har kommit till insikt med kring min vardag med ADHD är att jag har svårt att sköta kost och näring. Det är lätt hänt att jag fastnar i saker och glömmer att äta. Samtidigt är det oerhört viktigt för mig att hålla ett jämnt blodsocker för att orka med. För mig har den insikten varit väldigt viktig och jag blivit bättre på att utgå från hur jag funkar. Jag kanske inte är bra på att äta en ordentlig lunch varje dag, men jag kan ha näringsrika snacks och mellanmål nära till hands. På så sätt håller jag energin uppe och får en mer hållbar vardag. Här är ett gäng tips på mellanmål jag gillar att ta till när tiden och orken tryter. Både för dig som har ADHD och för dig som helt enkelt uppskattar tips som förenklar vardagen.

Keso, äpple och kanel

Det här var mitt go-to-mellanmål när jag tränade mycket. Det är enkelt att slänga ihop och nästan lika gott som en efterrätt. Jag kör på ekologisk naturell keso, toppar med hackat äpple och kanel men man kan tillsätta andra kryddor också. Smaksätt Keson med vaniljpulver om du vill eller köp helt enkelt färdig vaniljkeso. Naturell passar dock superbra det med och äpplet ger en god sötma. Mums!

Banan med jordnötssmör och kakaonibs

En ny favorit hos mig är en uppiffad variant av mellanmålsbananen. Genom att tillsätta jordnötssmör, eller något annat nötssmör, blir det både roligare och mer mättande. Kakaonibsen ger både smak och konsistens. Jag gillar att ringla över lite agavesirap, som jag har gjort här, men det går bra att äta bananen med bara nötsmör och nibs också. Om du delar bananen på mitten på andra hållet och sticker glasspinnar i så blir detta även en supergod och näringsrik glasspinne.

Turkisk yoghurt med bär och solrosfrön

Jag står mig länge på yoghurt med mycket fett och älskar att toppa den med olika godsaker. En favorit är hallon, blåbär och solrosfrön. Det ger mig både långsam energi och är så himla gott! En favorit både till frukost och mellanmål. Bären köper jag frysta och lägger över i en matlåda som får stå i kylen. På så sätt har jag alltid tinade bär redo när jag blir hungrig eller sugen på ett gott mellanmål.

Andra näringsrika mellanmål som går snabbt att ordna

Jag försöker alltid ha olika typer av näringsrika mellanmål och snacks redo. Det finns nästan alltid en kanna smoothie i vår kyl och raw bars i skafferiet. För mig har det gjort stor skillnad att tillsätta olika typer av fett till mina mellanmål istället för att bara ta en frukt. Jag försöker även blanda så att jag både får i mig fibrer och fett under samma måltid. Att lägga till nötsmör eller fröer till smoothies, eller att toppa mellanmålet med det, är ett väldigt enkelt sätt. Sedan tror jag att en viktig del är att faktiskt utgå från sig själv, vad man gillar och det som passar ens kropp och livssituation. Vi är alla olika och mår bra av olika saker. Jag hittar mycket tips och inspiration hos härliga Ila som driver Morotsliv. Om du inte följer henne redan så kan jag varmt rekommendera dig att göra det.

Min ADHD-diagnos har hjälpt mig att acceptera mig själv på olika sätt, och även kosten är en del av det. Innan skuldbelade jag mig själv mycket för att jag inte fick till bra rutiner kring mat, nu har jag helt enkelt accepterat hur jag fungerar. Att jag inte alltid lyckas laga ”riktiga” måltider men att jag kan ge min kropp det den behöver ändå. Självinsikt är A och O för att skapa ett hållbart liv för sig själv, och det är bara du som kan veta vad som passar för just dig. Jag hoppas dock att mina tips och idéer kan hjälpa dig en bit på vägen.

Vilket är ditt favoritmellanmål?

Lästips: Ekologiskt, koffeinfritt kaffe (som dessutom är gott)

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *