Att ta sitt egenansvar även om andra inte tar ansvar för sitt

En sak jag har funderat på mycket är egenansvar. Och hur det enligt mig ofta inte handlar om att ta ansvar för en hel situation men för sin egen del. Jag har nämligen haft ett mönster kring att lägga makten utanför mig själv. Genom att bara fokusera på det andra har gjort har jag själv inte upplevt att jag har möjlighet att påverka mitt eget liv. Det handlar självklart inte om att hela ansvaret har varit mitt. Men genom att fokusera på det jag kan påverka har jag stärkt mig själv otroligt mycket.

Jag har till exempel haft en stark idé kring att ingen stöttar och hjälper mig när jag behöver det. Detta har lett till att jag inte har bett om hjälp och uttryckt mina behov. Och vad har hänt då? Just det. Jag har inte fått någon hjälp och har bekräftat den idén. Trots att det kanske hade kunnat vara annorlunda om jag hade vågat be om hjälp.

”Att fokusera på egenansvar handlar inte om att frånta andra deras ansvar för situationen. Men det kan vara otroligt stärkande att fokusera på det vi kan påverka. Det vi kan välja.”

Ett annat exempel är hur jag har känt av mitt systerskapssår väldigt starkt. Att andra kvinnor inte håller mig om ryggen och hejar på mig. Och det har varit svårt att trycka undan den idén emellanåt då jag tyvärr stöter på kvinnor som inte stöttar mig med jämna mellanrum. Samtidigt har jag själv ett ansvar i situationen. Vill jag vänta på att andra kvinnor ska vara stöttande? Eller vill jag vara en del i att bryta mönstret och föregå med gott exempel?

Fokuserar du på det du kan påverka eller det som ligger utanför dig själv?

Det finns otroligt många exempel på detta från mitt liv så det här är bara ett litet urval. Och jag skriver inte om detta för att säga hur någon annan ska förhålla sig till det. Men jag tycker att det är intressant att fundera på hur vi kan ta makten över vårt eget liv och vår egen lycka på olika sätt.

Att fokusera på egenansvar handlar inte om att frånta andra deras ansvar för situationen. Men det kan vara otroligt stärkande att fokusera på det vi kan påverka. Det vi kan välja. Och det står inte i motsats till att tycka att någonting är jobbigt eller att bli sårad av andras agerande. Vi kan behöva ventilera kring någonting någon annan gör och sedan ändå ta en stärkt position och våga ta tag i det som ligger i våra händer.

Vad tänker du på när du hör ordet egenansvar?

Lästips: Du kan alltid gå tillbaka till att nöja dig

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *