ADHD, pengar och ekonomi

Jag har skrivit om ekonomi en hel del innan. Självklart ur mitt eget perspektiv. Idag skulle jag dock vilja gräva mer i hur det kan se ut med ekonomi när man har ADHD. Det är nämligen en del potentiella hinder som kan finnas i vägen, som att ha svårt för tråkiga uppgifter och brist på impulskontroll. Det kan även slå över i skam och alldeles för hård kontroll som inte heller ger en sund relation till pengar. Samtidigt finns det även sätt att komma runt det om man utgår från hur man själv funkar. Ju mer jag lär känna mig själv i min ADHD-diagnos desto fler insikter kommer jag till. Idag tänkte jag dela en del av dem med dig.

Precis som med allt annat så vill jag ge en heads up om att det här fungerar olika för alla. Hur vår ADHD ter sig beror både på våra genetiska och sociala förutsättningar. Mitt mål är inte att generalisera kring ADHD, även om vissa antaganden kan verka så. Jag hoppas dock att mina tips kan vara en hjälp som du kan använda för att fundera kring hur du själv fungerar.

Att planera sin ekonomi med ADHD

Först och främst: Att planera sin ekonomi kan vara svårt om man har ADHD. Det är för mig en tråkig uppgift och det kan göra det svårt att komma igång om man har ADHD. För mig har det hjälpt att förenkla så mycket som möjligt. Om jag tänker att jag ska skapa en genomgående budget i excel så blir det inte av. Att skriva upp saker på ett enkelt papper eller i en anteckning i mobilen fungerar däremot bättre. Gör det som funkar för dig och gör det inte svårare än det behöver vara. Att andra trivs med avancerade dokument betyder inte att det behöver vara rätt för dig. Hur kan du få bättre koll på din ekonomi på ett sätt som känns enkelt och roligt för just dig?

Detsamma gäller utgifter och sparande: Förenkla, förenkla, förenkla. För mig funkar det till exempel att ha alla räkningar som e-fakturor som jag bara kan gå in och godkänna. Sparande har jag satt upp så att det dras direkt när lönen kommer utan att jag behöver tänka på det. Detsamma gäller räkningar som går iväg direkt när jag får pengar. Det mesta sköter sig självt och på så sätt behöver inte min ADHD vara ett hinder i min ekonomiska planering.

ADHD, pengar och impulskontroll

Om du har ADHD kan det finnas andra hinder för sparande och ekonomisk hälsa än vad det finns för andra. Ett sådant exempel är motivation. Jag hör ofta många prata i ekonomigrupper om att det viktiga är att motivera sig själv att spara, men det har inte varit problemet för mig. Jag har haft gott om motivation och mål kring mitt sparande, men det räcker inte alltid hela vägen om man inte har någon impulskontroll. Det har ofta hänt att jag har sparat bara för att ta slut på allt igen.

När det gäller ADHD och sparande tycker jag att A och O är att ha självinsikt. Att acceptera att man funkar som man funkar. På så sätt lägger man en grund för att verkligen jobba MED sig själv. Det är lätt hänt att fastna i känslor av skam och skuld när man inte ”lyckas” hålla i pengar vilket gör att man får ännu fler negativa känslor kring ekonomi. Var snäll mot dig själv. Ta det ett steg i taget. Lär dig hur just du funkar och hitta lösningar utifrån det. Du behöver inte vara som andra, varken när det kommer till ekonomi eller något annat.

Självinsikt, impulsivitet och spontanitet när man har ADHD

För mig har den självinsikten handlat om att inse att jag måste ha mitt sparande i en annan bank. Då ser jag inte pengarna i min egen bank och måste ha framförhållning om jag vill ta ut pengar. Det gör det mycket svårare att vara impulsiv. Både mina räkningar och mitt sparande måste, precis som jag skrivit innan, dras direkt när pengarna kommer in på kontot. Då vet jag att de pengar jag har kvar är sådant jag har råd att spendera och det gör inte lika mycket om jag får ett impulsivt infall.

Och vet du? Jag känner också att vi behöver nyansera bilden av impulsivitet när det kommer till ADHD och ekonomi. Om man har koll på det som faktiskt är viktigt, som att räkningar och sparande dras först, så gör det faktiskt inte så mycket om man är spontan med det man har kvar. Då är det ju pengar man faktiskt kan spendera. Jag tror att alldeles för många av oss har burit på en skam kring pengar som drar en blöt filt även över de spontana infallen som inte gör någon skada. Nu när jag har börjat jobba med mig själv och min ekonomi så har jag insett att det inte är ett problem att jag tar en spontan lunch eller köper en bukett blommor till en vän. Det viktiga är att det är pengar jag har råd att spendera så att det inte leder till en stress efteråt.

ADHD och ekonomiska problem

Jag ska vara ärlig och säga att jag är en person som ofta har upplevt att jag har haft svårt för ekonomi. Jag har däremot aldrig haft allvarliga ekonomiska problem. För mig har det aldrig gått så långt att jag har fått skulder och jag har därför inga egna erfarenheter av detta. Jag vill dock ta upp det då jag vet att det, tyvärr, finns en risk att man hamnar i ekonomiska problem med ADHD om man inte hittar hållbara lösningar. För mig har lösningen varit att aldrig handla på kredit utan bara använda pengar jag redan har. Jag har en känsla av att det lätt hade gått överstyr om jag väl hade börjat för att mitt belöningssystem hade gått bananas.

Om du faktiskt har hamnat i ekonomiska problem så vill jag bara skicka med att det finns hjälp att få. Kommunen har ekonomisk rådgivning och om du har en kontakt för din ADHD skulle jag råda dig att prata även med den personen. Framförallt om de utmaningar du möter ekonomiskt har att göra med ADHDns problematik. Det är lätt att fastna i skam och skuld när man väl har spenderat mer än man har, och att man då inte söker hjälp, men det går ofta att hitta lösningar om man bromsar upp det i tid.

Upplever du svårigheter kring ADHD och ekonomi? Har du några tips och råd att dela med dig av? Dela gärna med dig i kommentarsfältet eller skicka ett DM till mig på Instagram.

Lästips: Råd och information till dig som tror att du har ADHD

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *