Hållbart vardagsliv: Att hitta balansen mellan hållbart och bekvämt

Som ni säkert förstår är hållbarhet något jag ofta tänker på. Men jag tänker även på hur man kan få det att kännas lätt, roligt och inspirerande, vilket jag ju faktiskt tycker att det är. Jag vill visa hur det kan tillföra livskvalitet och hur vi alla kan må bättre av ett lugnare liv med mer tid och mindre konsumtion. Samtidigt känner jag också att de ohållbara alternativen ibland är mer bekväma. Ibland är färdigmat i engångsförpackningar det som räddar vardagen som trött småbarnsförälder. I vissa situationer är det guld värt att ha en bil. Jag vill kunna prata om good enough och om lösningar som är en verklighet för många utan att de för den sakens skull behöver vara perfekta. Jag köper till exempel ekologiska klämmisar i plastförpackning ibland och köper varor med 50 % via mitt Ica Student-medlemskap även om de inte alltid är ekologiska. För mig är det viktiga helhetstänket, att göra det jag kan och vad jag gör som regel, inte undantag. Vad gör jag som vanor, varje dag, vecka eller månad? Hur kan jag påverka det till det bättre? 

Mina barn är snart två år respektive tre och ett halvt år gamla, och vi börjar äntligen få lite mer ork tillbaka efter år av vakna nätter och intensiva dagar. Mina graviditeter har dessutom tagit väldigt hårt på mig både psykiskt och fysiskt och jag har verkligen inte haft någon ork över att fatta kloka beslut. Jag har dock lyckats hitta lösningar i vardagen som har varit snälla både mot planeten, våra pengar och vår tid som att handla barnkläder via Tradera eller beställa hem ekologisk mat med hemleverans. Vi har minimerat antalet prylar vilket både har sparat mycket tid och ork men även har fått oss att ifrågasätta våra konsumtionsmönster vilket har påverkat planeten positivt. Ibland kan bekvämlighet och hållbarhet gå hand i hand, även om det inte alltid är så, och jag tycker att vi borde prata mer om de alternativen. De tips och råd som är ekonomiska brukar dessutom vara väldigt välkomna för småbarnsföräldrar i tider av föräldrapenning och minskad arbetstid. Har du några tips på hållbara vanor som förenklar vardagen? Dela gärna med dig här nedanför. 

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *