Hållbara presenter: Miljövänlig presentinslagning med återbruk

I mitt senaste inlägg skrev jag om tips, inspiration och idéer på presenter inför sommarens fester, studenter, examen och bröllop. Det är inte alltid helt lätt att tänka hållbart när det gäller andra men det kan samtidigt vara en fantastisk möjlighet att ge andra tips och råd som är klimatsmarta och snälla mot planeten. Men hur gör man med inslagningen om man vill tänka zero waste och skippa engångsnören i plast och massproducerat papper? Jag är, som ni säkert har märkt vid det här laget, ett stort fan av återbruk och second hand. Jag sparar alltså papper både från presenter från vänner, vitt och naturfärgat silkespapper från ordrar online, band och tygbitar som jag kan använda vid senare tillfälle. Jag använder mig även av glas, kartonger och annat som i vanliga fall bara hade lagts i återvinningen. Rota i gömmorna där hemma och se vad du kan hitta, fråga vänner och bekanta eller kolla second hand efter fina tyger. 

Här har jag slagit in en bok i ett långt bomullsmuslintyg som jag har växtfärgat med avokado. Det kanske låter väldigt avancerat, men för mig som ändå tycker att det är kul att experimentera med växtfärgning är det extra roligt att mina projekt får komma till glädje. Rulla in boken i tyget (kortsida till kortsida), snurra ändarna och wrappa ihop dem som en turban. Om du har tid att gå i second hand-butiker kan jag tipsa om att köpa fina korgar att ta med dina gåvor i. Det krävs inte så mycket för att det ska se trevligt ut. Här har jag lagt ner en linneduk och fyra linneservetter, en av de presenter jag tror kan passa vid många olika tillfällen. Allt är fyndat second hand, inklusive korgen. Som pricken över i har jag virat ett bomullsband som jag redan hade hemma runt handtaget. 

Även papper är användbart och jag gillar att samla på mig ett lager. Till vänster här har jag slagit in en pelargonstickling i ett enkelt papper och jag tycker till och med att det är fint att det är lite skrynkligt. Jag har matchat de två paketen som skulle till samma mottagare med samma typ av sidenband så att det ser enhetligt ut. Asken innehåller utsökta chokladpraliner från Österlenchoklad, ett säkert kort som går hem hos de flesta! Till höger är två ljus inslagna i silkespapper, vilket de var redan när de kom hem till mig. Jag har satt på ett svart bomullsband som jag tycker bryter av fint mot den gröna färgen. För er som ska ge bort en upplevelse vill jag tipsa om det jag har gjort nedan: Att slå in ett kort i en återbrukad låda med silkespapper. I den kan du även lägga i något ätbart eller komplettera gåvan med en egenplockad bukett. Har ni fler idéer på hållbara presentinslagningar? 

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *