Redskap som hjälper mig i min vardag med ADHD

En av de viktigaste insikterna jag har fått sedan jag fick min ADHD-diagnos är hur mycket enklare allt blir när man jobbar med sig själv. När man accepterar hur man funkar och försöker ge sig själv rätt förutsättningar. För mig har det inneburit många olika förändringar som jag har genomfört över tid. Det gäller allt från mat och träning till jobb och praktiska uppgifter. Att skapa en hållbar vardag med ADHD är inte alltid lätt, men man kan göra förändringar som förenklar. Och när man accepterar sina svårigheter så blir det enklare att hitta lösningar på de hinder man upplever i vardagen.

Det finns såklart lika många upplevelser av ADHD som det finns personer med diagnosen. Precis som jag har sagt innan: Det jag skriver här är ur mitt perspektiv. Det går aldrig att applicera rakt av på någon annan. Jag tänker dock att vissa av knepen jag har tagit till kanske kan vara till hjälp för någon. Om inte så kanske det kan ge tankeställare som kan hjälpa dig att fungera kring vad du behöver för att få din vardag med ADHD att fungera.

Organisera vardagen med kalendrar, listor och andra hjälpmedel

För det första vill jag tipsa om att ta hjälp av alla hjälpmedel du behöver, oavsett vad de är. Sätt alarm, skriv listor, planera i din kalender eller vad som nu fungerar för dig. Vissa föredrar att ha allt i telefonen (så länge man inte förlägger den i ett fantastiskt ADHD-moment). Andra föredrar papper och penna och andra lite av varje. Jag är bland de sista. I och med att jag jobbar mycket med min telefon så vill jag ha så lite som möjligt i den. Den är toppen när jag vill sätta påminnelser med alarm men annat har jag i fysisk form. Det som funkar bäst för mig är att ha min kalender på ena sidan datorn och min att göra-lista på andra. De finns alltid där och ger mig koll på vad som behöver ordnas.

I kalendern skriver jag upp det som är specifikt för en viss dag eller vecka. Där får jag en överblick över mitt innehåll till sociala medier, deadlines och ärenden. På min ”vanliga” att göra-lista skriver jag upp allt och ingenting. Sådana saker som i första hand inte är bundet till en specifik dag. Och där är det viktigt att verkligen skriva upp allt. En del av självinsikten kring min vardag med ADHD har för mig handlat om att jag faktiskt behöver skriva upp saker som ”handla mat” eller ”ta ut sorteringen”. Och att det är helt okej. Försök att inte jämföra dig med någon annan utan acceptera dig själv på dina villkor.

Ta reda på vad du behöver för att skapa en fungerande vardag

Som jag har sagt flera gånger nu så finns det inga enkla svar kring hur man får till en fungerande vardag med ADHD. Det viktiga är att du testar dig fram. Fundera kring vad i ditt liv som funkar bra just nu och vad som funkar sämre. Använd det som en ingång till olika lösningar som skulle kunna passa för dig. Och var öppen, ärlig och snäll mot dig själv i de hinder du möter. Det finns sätt att lära känna sig själv med nyfikenhet istället för att skuldbelägga sig själv för det man inte klarar. Att behöva stöd och hjälpmedel är helt okej, NPF-diagnos eller inte, och jag tycker att det är på tiden att vi normaliserar det.

Om du inte följer Carin H Brander redan så kan jag varmt rekommendera hennes konto. Hon har fantastiskt många bra tips kring hur man kan förenkla vardagen med NPF-diagnoser. Om du vill ha ytterligare hjälp så har hon även en kurs som heter ”Hitta din hållbara takt”. Jag är så tacksam över att jag har hittat hennes konto långt innan jag själv fick min diagnos.

Lästips: Råd och information till dig som tror att du har ADHD

1 Comment

  1. Pingback: Är ADHD en superkraft? - Tess Waltenburg

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *