Utflykt för att plocka Ramslök i Södra Skåne

Igår sken solen och vi begav oss ut på utflykt. Väldigt välbehövligt efter många dagar inne! Vi stannade först till på Conditori Baktanken, som ligger precis vid oss, och köpte med oss fika. Det känns viktigt att stötta lokala aktörer nu och det känns verkligen inte som en uppoffring när det även är riktigt, riktigt gott. De har både matiga mackor, bröd, bakelser och frallor. Mums! Det har blivit en tradition för oss att plocka ramslök varje år och det var just det vi gjorde igår.

Den här gången uppskattades det dessutom av barnen som fick gå igenom ”trollskogen” för att komma till vår utvalda plats. De har nog varit lite för små för att uppskatta det tidigare. Stället vi plockade på den här gången ligger i Trelleborgs kommun men vi har även plockat ute på Österlen förra året. Nu vandrade barnen runt med ”vandringsstavar” de hittade och testade vilka stubbar som var bra att stå på. Det höll dock inte med om att ramslök är gott när de fick smaka. Eller som min 4-åring uttryckte det: ”Det här var faktiskt skitäckligt mamma”. Men vilken tur att utflykten uppskattades i alla fall! Barnen hjälpte till och med till att plocka ramslök och vi fick ihop två hela påsar fyllda med härliga blad.

Plocka ramslök i södra Skåne

Ramslökssmör, pesto, soppa, smaksatt salt…

Det finns så mycket gott man kan göra med ramslök! Det används bäst färskt men kan även bevaras i olja och salt. Jag brukar torka ramslöken, smula den och blanda med flingsalt. Det är trevligt både att ha själv och ge bort som present. Jag har även testat att göra ramslökssmör och frysa in. Förra året gjorde jag en variant med bara ramslök och en med örter också, båda blev väldigt bra. Att smaksätta olja med det är också supergott. Något jag däremot inte kan rekommendera är att frysa det som det är. När vi har gjort det har det tappat mycket smak. Om du har lyckats med det får du gärna dela med dig av tips i kommentarsfältet!

En sak vi ofta gör mycket av är ramslökspesto. Det är så gott! Och en perfekt vårrätt dessutom. Senast hade vi i västerbottenost, olja och solroskärnor. Man kan även använda parmesanost och till exempel valnötter eller pumpakärnor. Det är så enkelt och gott att variera. Det är dessutom en grymt enkelt måltid att sno ihop tillsammans med valfri pasta. Toppen nu i corona-tider alltså! Toppa med grönsaker eller något annat om du vill, eller ät det som det är.

Ramslöksplockning i södra Skåne
Ramslök i Skåne

En vlogg från dagen

Jag har insett att jag själv gillar att titta mer på vardagliga videos på Youtube. Framförallt när det kommer till hållbar livsstil. Det blir mer intressant och levande på något sätt. Jag är dock själv dålig på att filma det i och med att det är enklast att filma när barnen inte är med, hehe. Idag tog jag dock med kameran och fick till en liten vlogg som blev väldigt mysig om jag får säga det själv. Våren och ljuset sätter verkligen igång kreativiteten i mig och jag är så sugen på att skapa mer. Är det något ni är extra sugna på att se? Jag tar gärna emot tips och idéer.

Lästips: Lokal turism i Skåne: En underbar dag på Österlen

2 Comments

  1. Pingback: Hyrda ytterkläder till barnen - Tess Waltenburg

  2. Pingback: Månadstema för April - Odling - Tess Waltenburg

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *