Att lära sig att älska sig själv

Det är sorgligt att rubriken ska vara just det den är. För mig har det verkligen varit så. Jag har fått lära mig, steg för steg och bit för bit, att acceptera och älska mig själv. Det borde ju egentligen vara det mest självklara som finns. Jag har istället trevande fått öva mig på självkärlek och snubblat på vägen i självhat och självkritik. 

”Det borde ju egentligen vara det mest självklara som finns. Jag har istället trevande fått öva mig på självkärlek och snubblat på vägen i självhat och självkritik.”

Tänk om vi hade lagt all tid och energi som många av oss tyvärr har lagt på att hata oss själva på något annat istället. Som våra drömmar och vår glädje. Att försöka göra skillnad i världen. Att få oss själva och personer i vår närhet att må bra. Tänk vilken underbar värld vi hade kunnat leva i. 

Det låter kanske konstigt att öva sig på självkärlek. Vad innebär det egentligen? För mig handlar det helt enkelt om att känna efter hur jag faktiskt mår, vad jag faktiskt behöver och lägga till saker i mitt liv som får mig att må bra. Ibland är det glad musik, ibland är det en fika med en vän, ibland är det ett yogapass, ibland är det att diskutera spännande idéer med likasinnade, ibland är det att göra en utflykt med familjen.

”Det är ofta små saker som jag kan lägga till för att en tuff dag ska kännas lite lättare och för att påminna mig själv om att andas mellan varven.”

Det är ofta små saker som jag kan lägga till för att en tuff dag ska kännas lite lättare och för att påminna mig själv om att andas mellan varven. Jag tror framförallt att det vi måste öva oss på är att fråga oss själva vad vi verkligen vill. Och att också säga nej till saker och till och med relationer som inte ger oss någonting. Det handlar självklart inte om att allt ska vara enkelt hela tiden, utan snarare att vi är värda mer än att vara fast i saker som får oss att må dåligt på ett mer långsiktigt plan. 

Vad kan du göra för dig själv idag? Vilka behov och drömmar har du som du skjuter åt sidan? Finns det något du kan göra för att öppna fler möjligheter för dig själv? Vad mer är möjligt i just ditt liv? Att fundera och känna efter gör en mer medveten om vad som faktiskt är viktigt för en. Att jag påbörjade min minimalistiska resa på riktigt var just för att jag ville ha mer tid för det som faktiskt betyder något för mig. Att använda Konmari-metoden fick mig att fundera över vad som faktiskt är viktigt i mitt liv och lära mig att prioritera det på ett annat sätt, och det är jag otroligt tacksam över. 

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *