Passiv inkomst och finansiell frihet – Det här har jag gjort

Jag har aldrig riktigt varit intresserad av pengar som i siffror och excelark. Det jag däremot har älskat är friheten pengar kan ge mig. Och möjligheterna som finns när jag faktiskt har koll på min ekonomi. Jag har tidigare skrivit om hur jag jobbar med min ekonomi med utgångspunkt i min ADHD. Du kan även ta del av min inställning till att känna sig rik här. Men idag vill jag prata om något som har varit ett stort fokus i både min privatekonomi och mitt företag, nämligen att bygga upp passiv inkomst och långsiktig finansiell frihet.

Investera i aktier och fonder för långsiktig ekonomisk frihet

Det första jag gjorde när jag började intressera mig för passiv inkomst för flera år sedan var att börja investera i aktier och fonder. Jag började smått, läste på och testade mig fram kring vad som funkar för mig. Man behöver verkligen inte vara expert för att börja investera. Det viktiga är att man funderar kring hur mycket pengar man vågar avsätta i och med att det alltid finns en risk att man förlorar pengarna.

Till en början, när jag hade 0 erfarenhet, investerade jag bara pengar jag annars hade varit beredd att lägga på saker som konsumeras upp. Om jag var beredd att lägga 100 kronor på en lunch ute så hade jag ju inget att förlora på att investera den summan i fonder istället. I takt med att jag har lärt mig mer och mer så har jag vågat ta större risker. Framförallt i och med att jag investerar långsiktigt.

Om man är nybörjare på börsen och vill komma igång och investera i aktier och fonder så är mina tips att börja smått och investera i bolag man själv känner till och handlar från. Jag började med att köpa en aktie av varje olika bolag. Sedan byggde jag upp en portfölj över tid när jag förstod mer och mer. Ett annat tips är att inte kolla för mycket på siffrorna. De kommer gå upp och ner men om du investerar långsiktigt så går det alltid upp så småningom.

Passiva inkomster som företagare

Jag har även arbetat för att bygga upp passiva inkomster som företagare. Uttrycket passiv inkomst kanske låter fel då det innebär en viss arbetsinsats, men det jag har gjort är att skapa produkter som bara behöver skapas en gång och sedan kan säljas om och om igen. I mitt fall har det varit mina kurser Självkärlek i Vardagen och Inred med återbruk och second hand hos Mina Webbkurser.

Vilka produkter eller tjänster skulle du kunna skapa i ditt företag som kan säljas om och om igen? Och även om det inte är en hel tjänst, kan du kanske skapa någon typ av material som kan återanvändas? Som kan ge mervärde även längre fram i tiden? Gå igenom allt som kan spara dig tid och arbetsinsats för det kommer i slutändan att göra att du kan dra in mer pengar på aktivt arbete. Vad som är en passiv inkomst i ditt företag är såklart utifrån vad du sysslar med men även små passiva inkomstkällor kan göra stor skillnad i längden.

Hur ser du på passiv inkomst och ekonomisk frihet?

Vad finansiell frihet innebär kan vara olika för oss alla och vi har alla olika anledningar att sträva efter det. Ibland kanske det är för att bygga upp en trygg sidoinkomst. För någon är det att kunna gå i pension tidigt. Eller så kan det handla om friheten i att kunna säga upp sig från ett jobb man vantrivs på utan att stressa upp sig alltför mycket över det.

Att gå igenom ditt varför och tänka medvetet kring din ekonomi är A och O. Fundera på vad som verkligen gör dig lycklig så att du inte bara försöker skapa förändringar ”för sakens skull”. Hållbara och långsiktiga förändringar kommer ofta från en medveten plats och ett insiktsfullt money mindset. Så ta dig tiden att fundera igenom dina värderingar och din inställning till pengar innan du ger dig in i arbetet att bygga upp finansiell frihet. På så sätt kan du hitta vägar som känns rätt för just dig. Om du vill ha hjälp att komma fram till hur du skulle kunna höja nivån på ditt företagande är du varmt välkommen att boka en human design business boost hos mig.

Hur ser du på finansiell frihet och passiva inkomster?

Lästips: Är det en kostnad eller en investering?

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *