Lokal turism i Skåne: En underbar dag på Österlen

Hållbara resor och upplevelser

8 april 2019

Under mars hade vi i Sustainable Influencers temat #schystresande och #hemester vilket ligger mig varmt om hjärtat. Jag kommer dock fortsätta att tipsa om lokala besöksmål här i Skåne även framöver då jag vill uppmuntra så många som möjligt att semestra i sitt närområde, både för att slippa klimatpåverkan från långa resor och för att stötta lokala aktörer.  Under förra helgen var jag och min familj ute på Österlen och besökte några av mina absoluta favoritställen. Vi stannade först till i Skåne-Tranås på Österlenchoklad som har ett helt fantastiskt utbud av handgjorda chokladpraliner och andra godsaker. Vi tog både en fika där och köpte med oss en hel del hem. Jag vet inte vem som var lyckligast, jag eller min tre-åring, när vi stod och valde ut vilka chokladbitar som skulle få stoppas ner i påsen…

Fika på Österlenchoklad i Skåne-Tranås
Växter från handelsträdgården Växtkraft i Skåne-Tranås

När vi ändå var i Skåne-Tranås tog vi tillfället i akt och besökte handelsträdgården Växtkraft där vi köpte en del örter, fröer och plantor till vår balkong. Jag har blivit väldigt intresserad av ätbara växter och vill helst fröså så mycket som möjligt men när jag väl köper nytt, som t.ex. oxalisen och lavendeln ovan, ser jag till att plantera om växterna så att de får ta sig ordentligt och förhoppningsvis kan ge glädje länge. 

Mysiga Byvägen 35 i St Olof
God vegetarisk lunch på Byvägen 35

Byvägen 35 – Vegetariskt och veganskt i St Olof

Efter besöket i Skåne-Tranås åkte vi vidare till Sankt Olof där vi stannade till och fikade på mysiga Byvägen 35. Solen sken och barnen kunde leka i deras sandlåda och på gräsmattan när vi satt på uteserveringen och fikade. Väldigt tacksamt för oss småbarnsföräldrar… De har gott om goda veganska och vegetariska alternativ och det är mysigt att sitta både ute och inne. 

Fika och vacker inredning
Promenad vid havet i Vitemölle, Österlen
Natur, hav och skog

En annan plats som ger mig inre frid är skogen som var vårt sista stopp. Vi ville väldigt gärna plocka ramslök och letade runt länge innan vi hittade en plats som turligt nog även var väldigt lättåtkomlig. Jag har inte plockat ramslök på Österlen förut och blev överlycklig! Vi plockade ordentligt som ska användas till både olja, soppa, pesto och örtsalt. Har ni varit ute och plockat ramslök i år? 

Porträtt i skogen

Bland de underbara godsaker som fick följa med oss hem från Österlenchoklad fanns bland annat en pralinask, mandelbitar med rosmarin, påskgodis till barnen, ett Faberge-påskägg som ska få komplettera vår samling då vi redan har tre, choklad till bakverk och två påsar andrahandssorterad choklad (som trots det var underbart god). Det känns underbart att få med en liten bit av Österlen med hem…

Vill ni se en glimt av vår stund i ramslöksskogen? Spana in min vlogg här:

2 Comments

  1. Pingback: Pralinask "Österlen" från underbara Österlenchoklad - Tess Waltenburg

  2. Pingback: Utflykt för att plocka Ramslök i Södra Skåne - Tess Waltenburg

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *