Ta bättre bilder med mobilen – 5 enkla tips

Många av mina bilder är tagna med min Canon G7x Mark II som jag älskar. Men jag tar även en hel del bilder, och filmklipp, med mobilen. Framförallt till Instagram. När man är på språng är det smidigt att ha allt i ett istället för att släpa med sig kamera och annan utrustning. Numera är de inbyggda kamerorna dessutom väldigt bra. Här är fem enkla tips till dig som vill ta bättre bilder med mobilen.

Använd den bakre kameran

Hur bra kameran på mobilen är varierar från telefon till telefon men den bakre kameran är så gott som alltid bättre. Att få in vanan att använda den, istället för ”selfiekameran” kan uppgradera kvaliteten på ditt content otroligt mycket. Ska du ta bilder på dig själv? Håll gärna ut kameran lite längre så att du kan beskära och ta många bilder. På så sätt kan du sålla efteråt.

Här kan du se ett exempel på en bild tagen med selfiekameran och en bild tagen med den bakre kameran under samma tillfälle:

Tänk på ljuset

Att tänka på ljuset är såklart viktigt oavsett om du använder mobilkameran eller en vanlig kamera, men det är något som går att åtgärda relativt snabbt och enkelt. Om du tar en bild på dig själv hemma, gå gärna till ett fönster. Och om du kan timea tillfällena du fotograferar – Gör det gärna när det finns naturligt ljus. Man kan såklart ljussätta på andra sätt men naturligt ljus blir ofta väldigt mjukt och fint.

Här kan du se skillnaden på en bild tagen långt in rummet och en bild tagen vid fönstret vid samma tillfälle:

Testa olika inställningar

Att testa olika inställningar för olika typer av bilder kan bli väldigt effektfullt. Om du har en iPhone 12 Pro, som jag har, så kan du till exempel använda porträttläge för porträttbilder och 0,5-läget för vidvinkelperspektiv. Våga experimentera och vara kreativ med dina bilder. Det gör det både roligare att skapa innehåll och enklare att ta bättre bilder med mobilen.

Här kan du se två olika bilder på samma plats, det enda som skiljer är inställningarna och vinkeln:

Rengör linsen

Ett enkelt tips för bättre bilder är helt enkelt att rengöra linsen på kameran. I och med att vi använder telefonen mycket så hamnar ofta fett och smuts i vägen som gör bilderna gråa och suddiga. Genom att torka bort det och göra rent kan du få bättre bilder med mobilen på ett ögonblick. Det gäller både för kameran bak på mobilen och selfiekameran.

Här kan du se skillnaden mellan en bild där jag inte har rengjort linsen och en bild där jag har gjort det:

Hitta en redigeringsapp som du gillar

Att redigera bilder räknas kanske inte in under att ta bilder, men det kan definitivt göra dina mobilbilder bättre. Genom att hitta en app som du gillar att använda så blir det roligare att skapa content i din egen stil. Jag använder Adobe Lightroom som har en smidig app, du kan se exempel före och efter redigering här, men det finns en hel del bra gratisappar också. Jag använde Snapseed tidigare och vet att många gillar VSCO.

Här kan du se en bild med och utan mitt Lightroom Preset ”Central Park”:

Lästips: Jobba med UGC som content creator

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *