Har du ett utvecklande eller begränsande mindset?

En sak jag har jobbat med mycket det senaste året är mindset. Jag har grävt i mina limiting beliefs och undermedvetna tankar som påverkar mig och mitt liv. Sedan jag påbörjade min resa har det hänt otroligt mycket inom olika områden av mitt liv. Jag har insett hur mycket olika saker hänger ihop och hur jag hela tiden skalar bort olika lager av ”sanningar” om mig själv.

Limiting beliefs och begränsande mindset

Vilka ens limiting beliefs är ser såklart olika ut för olika personer. Och de kan dyka upp på olika sätt i våra liv. Men som jag ser det går många att dra ner till känslor av att inte duga eller att någon sida av oss är ”fel”. Att vi inte har rätt att vara på ett visst sätt eller att vi inte hör hemma i olika sammanhang.

För att komma till botten med vad dina är kan du fundera kring vilka tankar du tänker om dig själv. Är du din största kritiker eller cheerleader? Hur går tankarna i ditt huvud på vardaglig basis? Möt dina tankar med nyfikenhet och se vad de kan lära dig om dig själv.

Du behöver inte förändra ditt mindset över en natt. Det är det ingen som gör. Men genom att vara medveten och reflektera över det har du tagit ett viktigt första steg. Skuldbelägg inte dig själv för det du tänker eller känner. Allt är okej och vi har alla vår egen resa.

Förändra ditt mindset från begränsande till utvecklande

Så hur kan man då jobba konkret med sina limiting beliefs? En sak som har hjälpt mig mycket är att försöka skifta från ett begränsande mindset till ett utvecklande mindset. Om jag till exempel kommer på mig själv med att tänka ”det här kan jag inte så det är ingen idé” försöker jag istället vända tanken till ”det här kan jag inte så det är en fantastisk möjlighet att lära mig något nytt”. De flesta begränsande sanningar vi har om oss själva går nämligen att vända till något positivt om vi väl stannar upp och reflekterar.

Detta gäller även tidigare erfarenheter. Det är lätt att fastna i ältande över hur saker har varit och gräma sig över saker man borde ha gjort. Samtidigt kan vi inte förändra det förflutna och genom att fastna i det begränsar vi oss själva. Så vad kan du då göra? Även här är det viktigt att bli medveten om hur du ser på nuet. Det som har hänt hittills kan vara en fantastisk möjlighet för personlig utveckling om du använder det som just det. Hur kan du se tillbaka på det förflutna och lära dig av det? Kan det du har gjort hittills som inte har känts rätt för dig visa dig hur du faktiskt vill ha ditt liv?

Ett utvecklande mindset handlar inte om att vara positiv hela tiden

Så måste man vara positiv och tacksam hela tiden för att ha ett utvecklande mindset? Absolut inte. Jag skulle tvärt om vilja säga att det är otroligt viktigt att våga gå in i det mörka och jobbiga för att kunna utvecklas. Ofta är det när vi väl känner till våra skuggsidor, rädslor och begränsningar som vi faktiskt kan vända på dem. Att våga se dina limiting beliefs med öppna ögon ger även en fantastisk möjlighet att se hur du skulle kunna göra annorlunda.

Du kan till exempel skriva upp de begränsande tankar som dyker upp, reflektera över dem och fundera över vad du skulle vilja välja att tro på istället. Om du tänker ”det är inte lönt att jag söker det här jobbet för det är svårt att få det” så kanske du kan vända det till ”det enda sättet att ha en chans är att testa”. Eller så tänker du kanske ”jag är ny på detta och är mycket sämre än alla andra” och kan vända det till ”jag är ny på detta så jag har en möjlighet att utvecklas och lära mig något nytt”.

Att förändra sitt mindset är en resa

Det är lätt att fastna i en negativ spiral där vi känner att vi ”borde” ditten eller datten även när det kommer till personlig utveckling. Men var snäll mot dig själv. Att förändra sitt mindset är en resa och det händer inte över en natt. Ta det en dag i taget, försök att bli medveten om dina mönster och se vad du kan göra för att bryta dem. Testa affirmationer eller skriv i din skrivbok kring de nya sätt du vill tänka på.

Om du vill jobba djupare med dina limiting beliefs och skuggsidor för att stiga in i din fulla kraft så öppnar mitt coachingprogram Step Into Your Power igen till hösten. Här får du 1:1 vägledning kring hur du kan nå din fulla potential och verkligen lita på dig själv. Och för dig som inte är redo för enskild coaching finns alltid mitt medlemskap Empowered för vägledning, stöttning och inspiration.

Vad skulle du behöva för att kunna jobba på ditt mindset just nu?

Lästips: Är du redo att välja dig själv och ditt liv?

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *