Saboterar du för dig själv genom att försvåra saker?

Jag har blivit min egen bad cop. Framförallt det senaste året. Ni vet, den där personen som är jobbig och calls the bullshit. Som ser mitt eget självsabotage. Jag har blivit så medveten om mina egna mönster att jag inte låter mig själv komma undan med dem längre. Betyder det att jag gör allt ”rätt”? Eller att jag är färdig med min resa? Absolut inte. Men det är så ofantligt stor skillnad på hur jag hanterar saker nu när jag är medveten om det. Att vara ärliga mot oss själva är smärtsamt emellanåt. Men så himla värt det.

Ett sådant mönster som har blivit smärtsamt tydligt för mig är hur jag ofta gör saker svårare än de behöver vara. Det kan vara kring allt från hemmet till mitt företag. Genom att hålla mig själv upptagen prokrastinerar jag det som faktiskt behöver göras. Ibland handlar det om att jag gör saker i mitt företag som egentligen inte är det viktigaste för att ta mig närmre mina drömmar. Ibland är det att jag gör saker svårare än de behöver vara i hemmet för att jag är så van vid att vara stressad, överväldigad och upptagen. Självsabotage kan dyka upp i så många olika former.

Bli medveten om självsabotage och limiting beliefs

När vi är i vårt medvetna är det lätt att tänka ”Men vaddå, varför skulle jag vilja sabotera för mig själv?”. Eller tycka att det är konstigt att vi gör sådana här saker som förstör för oss själva. För vi förstår ju egentligen bättre, eller hur? Men många av dessa handlingar kommer från vårt undermedvetna. Från gamla sanningar om hur vi ”borde” göra saker och vad vi är värda. I det här fallet kan jag koppla mitt agerande till sanningar som att ”Jag får inte ta det lugnt innan jag är färdig med allt”. Eller ”Om du jobbar hårt så blir du framgångsrik” och ”Ingenting värt att ha är enkelt”.

Genom att sätta sig ner och försöka komma åt de ”sanningar” (som såklart inte är definitiva sanningar) som styr vårt beteende från vårt undermedvetna får vi möjlighet att göra annorlunda. För det är det som är så fint. När vi drar fram saker från vårt undermedvetna är vi inte omedvetna om det längre. Då kan vi skriva om våra så kallades sanningar och limiting beliefs. Och sedan kan vi välja vilka nya vägar vi vill ta och ta steg mot nya beliefs och beteenden.

Att bryta gamla mönster och välja annorlunda

Betyder det att det är enkelt? Absolut inte. Som jag skrev i det inledande stycket kommer gamla mönster fortfarande upp för mig med jämna mellanrum. Men när vi blir medveten och förstår dem får vi helt plötsligt en möjlighet att göra om och testa något nytt istället för att bara gå på autopilot. Och när vi gör det så tar vi ett steg i taget mot det sätt vi faktiskt vill leva.

Saboterar du för dig själv genom att försvåra saker? Eller kan du komma på någon annan typ av självsabotage som kommer upp för dig när du läser detta?

Lästips: Behöver man leva i linje med sin human design?

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *