Hormonell obalans – Det här har jag gjort

Min resa från hormonell obalans till hormonell balans är långt ifrån ”färdig”. Precis som med mycket annat kring hälsa är hormoner otroligt komplext och individuellt. Jag vill dock dela med mig av min resa. Dels för att jag har läst på och testat mycket och för att mina erfarenheter förhoppningsvis kan hjälpa andra. Men även för att jag tycker att vi behöver lyfta det här så otroligt mycket mer än vad vi gör idag. Kvinnors kroppar och hormoner fungerar inte som mäns och vi förtjänar att känna våra kroppar på riktigt. Så att vi kan leva våra liv fullt ut.

Min resa kring hormonell hälsa

För mig började min resa kring hormonell hälsa när jag fick p-piller utskrivna. Detta var bara några år efter att jag kom i puberteten. Efter det följde år av psykiska och fysiska problem som förstörde mitt liv på flera plan. Problemet var att jag aldrig fick veta att det kunde bero på mina p-piller. Eller de andra hormonella preventivmedel jag testade. Syntetiska hormoner hade sålts in som den enda lösningen och jag hade inte ens fått information om de vanliga biverkningar som stod i bipackssedeln. Trots att jag åkte in akut vid X antal tillfällen, under många år, tog ingen ansvar för hur dessa preparat påverkade mig.

Det var först i vuxen ålder som jag fick reda på hur mycket hormonella preventivmedel faktiskt påverkar oss. Och att vår hormonella balans spelar roll för vår egen skull, inte bara när vi har barn. Att ha en sund cykel spelar roll för att vi ska må bra. För att vi ska orka, att vi ska kunna uppfylla våra drömmar och allt annat vi vill i livet. Det jag inte heller hade fått reda på tidigare var att syntetiska hormoner stänger ner vår cykel och egen hormonproduktion. Vilket i sin tur påverkar allt från hur vår hjärna utvecklas till vår förmåga att bygga muskler. Efter år av biverkningar och hormonell obalans började jag läsa på och ta min hormonella hälsa på allvar.

Skillnader på kvinnors och mäns hälsa

För mig var det ett enormt ”aha moment” när jag insåg att i princip allt vi får lära oss om hälsa är baserat på mäns kroppar. Och att saker som kvinnor upplever kan ses som avvikande trots att det är normalt för oss. En stor nyckel i min läkning var att förstå att råden jag hade försökt applicera kring träning, kost och livsstil i stort inte alls var anpassade efter min kropp. Många av dem fick mig till och med att må sämre. Jag slutade springa mycket när jag lärde mig att löpträning, och annan träning som triggar kortisol och adrenalin, inte var optimalt och började istället satsa på styrketräning, dans och yoga.

Utöver det såg jag över min kost och började äta mer kött, som ger biotillgängligt protein och järn, smör och ägg, som ger kroppen lättillgängligt kolesterol. Vilket är en viktig byggsten i vår hormonproduktion. Jag började även dra ner på mitt koffeinintag ordentligt. En röd tråd har varit att minska på saker som skapar stress i kroppen, oavsett om det är löpträning eller koffeinhaltiga drycker. Att ge kroppen mycket lugn, trygghet och vila. Och att se till att äta ordentligt med riktig, näringsrik mat.

Att läka hormonella obalanser är ingen quick fix

Min resa från hormonell obalans till balans är inte färdig. Men jag mår otroligt mycket bättre idag. Att ha kunskapen och medvetenheten gör även att jag förstår varför något är fel när jag mår dåligt och kan göra någonting åt det. Jag har inte heller gått ”all in” på allt. Ibland löptränar jag. Jag dricker fortfarande lite kaffe. Och jag äter en del gluten och socker fast att jag vet att det inte är optimalt. För mig fungerar det mesta om jag har balansen och ser till helheten.

Det finns så otroligt mycket jag skulle kunna skriva om hormonella obalanser, vad vi får lära oss om hälsa och den resa jag har gjort. Och det kommer fler inlägg kring det framöver. Men om det är något jag vill skicka med så är det att lyssna på kroppen. Att våga stå på sig när någonting känns fel. Och att våga ifrågasätta det många av oss har blivit matade med. När vi hela tiden blir jämförda med en manlig norm är det inte konstigt att vi känner att vi borde fungera annorlunda. Men jag tycker att det är på tiden att vi får lära oss om kvinnors kroppar precis lika mycket som mäns.

Målet är inte att vara som en man. Målet är att vi ska få må bra och leva våra bästa möjliga liv, precis som vi är. Och om jag på något sätt kan hjälpa någon att nå hormonell hälsa och hormonell balans genom att dela min resa så vill jag göra det.

Lästips: Kosttillskott för hormonell hälsa

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *