Än finns det härligt syrliga rabarber att göra godsaker av. Varför inte baka en god rababarberpaj med maräng? Eller göra klassiker som rabarberkompott eller rabarbersaft? Och om du älskar rabarber lika mycket som jag och har fått mängder av vänner: Allt på en och samma gång. Här är fyra härliga recept med rabarber.
Scones med rabarber
Det här är en ny favorit hos mig. Framförallt inför sommarens utflykter. Dessa scones är som en blandning mellan frukost och fika och är perfekta att frysa in om du vill baka extra. Du behöver:
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 krm salt
- 50 gram smör
- 2 dl mjölk eller havredryck
- 1 mindre rabarber
- 2 dl kokossocker
Finhacka rabarbern. Sätt ugnen på 250 grader eller 225 grader varmluft. Rör ihop rabarber och kokossocker så att det får gotta ihop sig. Blanda de torra ingredienserna, skär smöret i bitar och blanda ihop det till en smulig deg. Tillsätt sedan mjölken och rör ihop till en deg. Till sist rör du i rabarberblandningen och klickar ut degen på en plåt i önskad storlek för dina scones. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 10 – 12 minuter eller tills de har fått en gyllene färg.
Rabarberpaj med maräng
Det här är vad jag skulle vilja kalla en klassiker med en twist. Rabarberpaj med maräng påminner om den klassiska marängpajen men flörtar även med tanken på en citronmarängpaj. En smörig botten, syrlig rabarber och härligt fluffig maräng som pricken över i. Kan det bli bättre? Det här är ett recept med rabarber som jag kommer spara inför kommande år och baka om och om igen.
Fyllning:
- 550 g rabarber
- 2 dl socker
Botten:
- 150 g smör
- 3 dl mjöl
- 1 krm salt
- 1/2 dl socker
- 1/2 dl havremjölk
- 3 ägggulor
Maräng:
- 3 äggvitor
- 2 dl socker
Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Skala och hacka rabarbern. Blanda ihop med kokossockret och låt det stå i kylen. Blanda ingredienserna till botten till en smidig deg. Grädda botten i ugnen i 20 minuter. Ta ut och lägg på fyllningen. Grädda i 20 minuter till. Vispa ihop marängsmeten och toppa pajen med den. Grädda i ytterligare 20 minuter eller tills marängen har fått färg. Servera och njut!
Rabarbersaft med vanilj
Att dricka riktigt kall rabarbersaft är något av det bästa jag vet. Jag gillar att köra på ett klassiskt recept på rabarbersaft men lägga till lite vaniljpulver. Det passar perfekt till den syrliga rabarbern om du frågar mig. För den här saften behöver du:
- Ca ett kilo rabarber
- 1,5 liter vatten
- 5 dl strösocker
- Citronsaft
- Vaniljpulver
Skär rabarbern i cirka 1 – 2 centimeter stora bitar och koka i 15 minuter utan att röra om. Sila bort rabarbern och koka upp igen tillsammans med sockret och citronen. Låt saften svalna och häll över i rena flaskor. Servera som den är eller med is och njut!
Rabarberkompott
Vi äter i princip aldrig vanlig fruktyoghurt men vi älskar turkisk eller grekisk yoghurt med frukt eller hemmagjord sylt. Rabarberkompott är en annan härlig topping. Det är dessutom gott till en vällagrad ost på snacksbrickan eller med vispad grädde och kaksmulor som en enkel dessert. Mums! Det här hade jag i min kompott:
- 1 kg rabarber
- 6 dl socker
- 3 dl vatten
- 1 krm vaniljpulver
Skala och hacka rabarbern och täck med vatten i en kastrull. Blanda i socker och vaniljpulver. Låt koka upp och låt det puttra på låg värme till önskad konsistens. Mängden vatten går att variera beroende på hur lös du vill ha konsistensen och hur länge du låter din rabarberkompott koka. Det här är ett perfekt recept att göra mycket av och frysa in till dagar som behöver piggas upp med något gott.
Lästips: Mörk chokladkladdkaka med apelsin