Minimalism: Friheten i att ha tid som inte är uppbokad

2 maj 2018

Minimalismen har inte bara påverkat mina ägodelar och mitt hem. En av de saker som tidigare var fyllt till bredden var mitt schema. När jag inte jobbade eller gick i skolan såg jag till att boka upp i princip varje ledig stund. Den tiden jag inte hade aktiviteter eller träffade andra skulle jag göra ärenden, ringa samtal eller träna. Det blev otroligt stressigt att aldrig ha tid att bara vara. Till och med återhämtningen skulle planeras och vara ”något extra”. Det skulle fixas hemmaspa eller så skulle jag åka iväg på pass som behövde bokas upp. 

Det blev till slut ohållbart. Ett viktigt steg för mig var att ta tag i mina känslor och mitt mående för att komma till botten med allt jag hela tiden flydde från. Det blir lätt en ond cirkel där man inte har tid att ta tag i sina känslor eller ens känna efter, och ju längre tiden går desto mer får de negativa känslorna växa och desto tyngre är det att ta tag i dem. När jag fick mer tid i min kalender fick jag även mer tid att lyssna på mina egna tankar och känslor. Det kan göra ont många gånger men det är också nödvändigt för att komma vidare. 

Nu njuter jag av att ha tid som inte är uppbokad. Att kunna åka iväg på en utflykt spontant eller göra det som hinns med eller orkas med en viss dag. Att äga färre saker är bara en liten del i att skapa frihet, tid och utrymme i sitt liv. Det innebär dock att jag har mycket mer tid över när jag har avslutat min arbetsdag som annars hade gått åt städning och fix här hemma. För ett tag sedan tog vi till exempel en spontan tur ner till havet där vi bor och bara promenerade omkring. För mig var det en av de finaste stunderna på länge, trots att vi egentligen inte gjorde något speciellt. Jag kände mig så otroligt fri när vi gick runt där helt utan en plan eller tid att passa. För mig är det guld värt att ha den friheten. 

Havet i Trelleborg
Dalabadet Trelleborg
Skånes kust

1 Comment

  1. Pingback: Malmö en tisdag i december - Tess Waltenburg

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *