Second hand shopping – Såhär kommer du igång

En av de frågor jag får gång på gång när jag ber om input från er är: Hur kommer man egentligen igång om man vill handla second hand? Det finns såklart lika många sätt som det finns personer och stilar och det beror på var i landet du bor, men här är ett gäng tips för att komma igång: 

Ta dig tid
Det går inte alltid lika snabbt att få tag på saker second hand som i ”vanliga” butiker då allt inte finns tillgängligt var som helst och när som helst, men om man har en gnutta tålamod kan man ofta få tag på lika bra saker om inte bättre. Vi har blivit så vana vid att allt ska vara tillgängligt var som helst och när som helst så den första övningen är att planera lite. Se till exempel över din vårgarderob under vintern och fynda det du eventuellt vill komplettera med då istället för att köpa det i sista minuten.

Kika online 
Jag förstår att alla har olika förutsättningar både när det kommer till tid att ta sig runt i affärer och utbud i den stad man bor i. Därför vill jag slå ett slag för nätet och att kika in på Tradera, Sellpy, Blocket och andra tjänster innan man köper nytt. Kläder och andra lätta saker brukar funka hur bra som helst och det finns så mycket fint att fynda. Jag har faktiskt till och med fått en lampa skickad till mig som jag hittade via Blocket men som fanns i en helt annan del av landet. 

Hitta dina favoritställen 
När du har börjat få koll på vad som finns på nätet vill jag varmt rekommendera dig att börja utforska butiker och loppisar där du bor. Det är ofta överväldigande till en början, men efter ett tag lär man sig var saker brukar finnas och vilka ställen som brukar få in guldkornen. Loppisar där privatpersoner säljer kan vara rörigare, men å andra sidan brukar man kunna fynda saker till löjligt bra priser. Jag har till exempel fyndat en köksstol, precis likadan som de vi redan hade, på torget här i Lund för en tjuga. Helt suveränt! 

Jag har fyndat massor av porslin och tygservetter begagnat, både på nätet och i fysiska butiker. Foto: Mathilda Ahlberg

Har du några fler tips på hur man kan tänka när man vill handla mer second hand? Dela gärna med dig i kommentarsfältet. 

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *