Second hand: Att ha tålamod när jag känner ett behov av att köpa något

För ett tag sedan frågade jag på Instagram stories om det var något speciellt ni ville att jag skulle skriva om, och jag fick frågan om hur jag gör för att ha is i magen och leta second hand istället för att köpa nytt när jag känner att ett behov uppstår. Jag har lyxen av att känna att jag i de flesta fall kan hitta det jag söker begagnat. Jag kollar på Tradera, Sellpy, lokala second hand-butiker, Facebook-sidor för köp och sälj eller hör runt med vänner och bekanta. När jag behövde en vinterjacka för gravida la jag till och med upp en Facebook-status och fick napp vilket sparade mig både tid och pengar. 

Jag har stor respekt för att alla inte har samma förutsättningar, både när det kommer till det sociala kontaktnätet och utbudet av lokala butiker, men jag tror ändå att det finns många som hade hittat en hel del begagnat om de bara tänkte om. Jag tror även att vi behöver tänka om kring vad som faktiskt är ett behov och vad som är påhittat. Vi är så vana vid att kunna få allting direkt på beställning att vi inte ens tänker ”Behöver jag verkligen den här?” innan vi köper det. Att tänka om innebär även att man blir mer kreativ med det man har hemma och det man väl hittar second hand. 

Den där toppen som du har tröttnat på kanske inte passar din stil längre och duken som har fått en fläck kanske känns kasserad, men de kanske å andra sidan kan få nytt liv med hjälp av växtfärgning? Tröjan som inte passar dig kanske kan få bli kläder till dina barn? Möbeln du hittade begagnad med rätt mått men fel stil kanske kan passa perfekt in i ditt hem med nya knoppar eller ny färg? För mig har tankesättet varit det viktiga, och när det ändrades följde tålamodet kring att köpa second hand liksom med på köpet. Jag har även lärt mig hur mycket roligare det är med de saker jag köper och hur mycket mer jag uppskattar dem efter att ha fått leta och längta efter dem, och det gör det så himla mycket roligare att vänta. 

Tycker du att det är svårt att vänta på ”rätt” sak second hand? Har du några bra knep för hur man kan hantera det?

En härlig stickad bomullströja som jag hittade på Erikshjälpen förra året

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *