Hållbar inredning: Krukväxter, sticklingar och närodlade buketter

Visst kan det vara härligt med en bukett snittblommor eller en riktigt vacker krukväxt? Växter kan dock vara en riktig miljöbov om man till exempel köper importerade buketter varje fredag som fredagsbukett. Det finns dock en hel del roliga alternativ som jag även tycker känns roligare och mer personliga. Nu när det blommar för fullt i naturen går det att plocka en bukett lite här och var som kan sättas i en återbrukad vas, på hösten och vintern kan man torka hortensior och andra blommor och det går nästan alltid att få tag på miljövänliga krukväxter i form av sticklingar från vänner och bekanta. De flesta krukväxter jag har är sticklingar som jag har samlat på mig över åren, och mixen jag har fått är en helt annan än om jag hade köpt alla nya. Om man inte har personer i sin närhet som kan dela med sig av sina växter kan man annordna en sticklingsbytardag i sin stad eller kolla om det redan finns. Här är mina tips för dig som vill dekorera med växter på ett mer hållbart sätt: 

  • Våga längta! Följ säsongerna och välj snittblommor som finns i ditt lokalområde när de väl finns. Då uppskattas de mycket mer, precis som vi uppskattar våren och sommaren efter en grå höst och vinter. 
  • Fröså i krukor eller i trädgården. Det finns många växter som går att odla själv för att sedan plocka in som buketter. Jag har till exempel sått ätbara blommor som ringblommor, blomsterkrasse och tagetes i en zinkbalja på vår balkong i år. 
  • Samla på dig sticklingar från vänner, bekanta och främlingar. Köp via Tradera eller ordna sticklingsbyte. Om inget av alternativen ovan funkar, se om du kan köpa en ny växt som du sedan kan dela upp eller ta sticklingar från. 
  • Plantera om dina växter när du har haft dem ett tag så att de får ny jord och mer plats.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *