En annorlunda jul (men samtidigt inte)

Det blev en annorlunda jul i år, men ändå inte. Vi har nämligen firat själva i flera år. Det har varit lugnast så med två små barn. Samtidigt har det känts tyngre i år. I och med pappas bortgång så gör det extra ont att känna sig tvingad att inte fira med familj. Att göra det självmant under andra omständigheter har varit mycket lugnare.

Sedan vi fick barn har vi verkligen funderat kring vilka traditioner vi vill fortsätta med. Det är så lätt att fastna i att göra som ”man alltid har gjort” och ta för givet att saker måste vara på ett visst sätt. Samtidigt är det nästan inga av de sakerna som faktiskt är skrivna i sten. Man måste inte ha ett traditionellt julbord bara för att det är jul. Det räcker fint att välja ut sina favoriter. Och det är helt okej att inte fira den 24e. Vi har till exempel firat med delar av familjen andra dagar, och barnen känner inte till något annat. Granen pyntades med hemmagjort pyssel och återbruk. Resten av lägenheten likaså.

Våra barn får inte heller mängder av presenter, utan jag har valt ut sådant som verkligen kommer till glädje och användning. De får ofta någon film, spel eller pyssel som vi kan använda tillsammans under ledigheten också. I år blev det till exempel en box med Elsa Beskow-filmer, en ask med träpärlor och ett barn-Yatsy. Utöver att spela, pyssla och fixa har vi även gjort andra saker tillsammans. Det behöver inte vara så avancerat. Ofta räcker det fint att bara sitta tillsammans på en soffa.

Hur har din jul sett ut? Vilka traditioner vill du ”spara” och vilka väljer du bort?

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *