Bli bra på bild – Mina bästa tips till dig som vill få bättre bilder på dig själv

Många tror att utseende är allt som spelar roll för att bli bra på bild. Men jag skulle faktiskt vilja säga att det inte alls är så avgörande som man kan tro. Hur bra man blir på bild har sällan att göra med hur man ser ut i verkligheten utan om helt andra saker. Under mina år som modell, stylist och content creator har jag hittat många knep som spelar stor roll om man vill skapa bättre innehåll. Här delar jag med mig av mina bästa tips för dig som vill bli bra på bild.

Ha på dig kläder du trivs i och som känns smickrande

Det är lätt att tänka att kläder bara handlar om stil och mode. Och det är klart att snygga kläder lyfter en bild för utseendets skull. Men en outfit som känns bra och som du trivs i kan även ha stor påverkan på hur du känner dig, din hållning och din utstrålning. Här handlar det alltså inte om att ha på sig den flashigaste eller trendigaste outfiten utan om att hitta plagg som känns som ”du”.

Vilka plagg känner du dig mest hemma i? Vilken outfit får dig att känna dig som ditt bästa jag? Hur kan det du har på dig hjälpa dig att representera dig själv på bästa sätt? När du hittar hem i din egen stil kan olika plagg och outfits dessutom bli en kraftfull del i ditt personliga varumärkesbyggande.

Tänk på att ha bra ljus och en trevlig miljö

Saker som belysning och hur det ser ut omkring dig gör mycket för en bild. Jag föredrar att fotografera i naturlig belysning men man kan självklart använda olika verktyg för att få till bra ljus om man föredrar det. Om du vill använda ljuset som redan finns så är det oftast bäst en ljus men molning dag. Då får du bra ljus i dina bilder men undviker direkt solsken och skarpa skuggor. Om du väljer att ta bilder på dig själv en solig dag så kan det vara en bra idé att hitta en plats som har jämn skugga eller fotografera inomhus vid ett fönster där det är ljust men solen inte skiner rakt in.

Så varför spelar miljön roll när du tar bilder på dig själv? Dels handlar det om känslan i bilden över lag. Men det handlar även om dina möjligheter att posera. Att vara på ett ställe där du kan variera dina poser, sitta ner på vissa bilder, hålla i någonting eller liknande gör det mycket lättare att få till bilder utöver det vanliga. Testa dig fram för att känna in vilka miljöer just du trivs i.

Bilden här nedanför är tagen på Gastronome här i Lund, en av mina absoluta favoritrestauranger. Att ta bilder där gav en helt annan känsla än att skapa content hemma. Det här fotot är taget vid ett stort fönster som gav mycket mjukt ljus utan att solen sken rakt på mig. Perfekt för härliga porträtt med andra ord.

Ta många bilder så att du har att välja mellan

Hur mycket man än övar så är det svårt att bli bra på varje bild. Därför är mitt bästa tips att ta många bilder. Variera poser, vinklar och miljöer och ta så många varianter på en bild som du bara kan. Det behöver inte ta mycket längre tid när du väl är igång men det gör stor skillnad om du vill få bättre bilder på dig själv. Små variationer kan göra väldigt stor skillnad för att bilden ska bli så bra som möjligt.

Här nedanför ser du ett exempel på fyra olika bilder med små förändringar som är tagna vid samma tillfälle. Den fjärde är bilden jag valde och den känns ”spot on” just för att vi tog många och kunde välja ut den allra bästa. Betyder det att de andra blev katastrofala? Absolut inte. Men det är en härlig känsla att välja ut en bild som känns helt perfekt istället för att nöja sig med första bästa.

Använd de bilder du redan har tagit för att lära dig mer

Precis som med allting annat behöver du öva för att bli bra på bild och skapa bra content. Därför vill jag uppmuntra dig att kolla igenom de bilder du redan har tagit. Våga utvärdera vad som blev bättre eller sämre utan att kritisera dig själv. Hur blev det när du hade olika typer av ljus i dina bilder? Blev den där vinkeln bra? Ser det bäst ut om du gör sådär eller sådär med din arm? Gav outfiten du valde rätt känsla?

Genom att kika igenom det material du redan har skapat kan du få många bra idéer kring vad du kan förbättra. Våga vara nyfiken och testa dig fram kring vad som passar just dig. Då kan du blir riktigt grym på att skapa content och få bättre bilder på dig själv.

Tyckte du att de här tipsen var hjälpsamma? Är det något mer du vill veta kring att skapa content? Dela gärna med dig av dina tankar och reflektioner i kommentarsfältet.

Lästips: Så skapar du långsiktigt hållbart content

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *