Att övervinna rädslor…

… och se förändring som en del av livet

Jag har låtit en stor del av mitt liv styras av mina rädslor. Rädslan för att misslyckas. Rädslan för att inte vara perfekt. Rädslan för det okända. Listan kan göras lång. Jag har fortfarande en lång bit kvar att gå, men någonting har ändå förändrats inom mig. Jag har börjat tänka om. Reflektera över hur det påverkar mig. Jämföra det med hur jag faktiskt agerar. Men hur gör man egentligen för att övervinna rädslor?

Jag är fortfarande rädd och osäker

Att övervinna rädslor handlar för mig inte om att aldrig vara rädd eller att aldrig tvivla. Det handlar snarare om att göra det som skrämmer en ändå. Att gå till botten med varför rädslan finns, hur rimlig den är och vad man har att förlora på att följa den. Ta till exempel att starta företag. Det ÄR läskigt, svårt och utmanande. Men det ger en också en möjlighet att testa, utvecklas och lära sig mycket om sig själv. Även om man satsar på sitt eget och det inte fungerar så har man lärt sig någonting och antagligen både vuxit som människa och i sin yrkesroll.

Jag vet till exempel att jag inte kommer producera min podcast Steg för Steg för alltid. Men hade jag inte producerat den hade jag inte fått träffa alla fantastiska gäster som jag har fått äran att intervjua. Tanken är inte heller att jag ska vara ordförande för Sustainable Influencers under en längre tid. Men samtidigt så är jag evigt tacksam för alla fantastiska kollegor och vänner det har gett mig. Att våga testa och prova sig fram även när det inte alltid går vägen kan ge en så otroligt mycket.

Rädslan för att misslyckas

Av alla rädslor jag har haft har nog rädslan för att testa nya saker och misslyckas alltid varit starkast. Det är även det som har varit ett av mina största hinder genom livet. Utåt sett har jag alltid varit den som har vågat testa saker, men hur det har känts inombords är en annan sak. Jag har tvivlat på mig själv och självförtroendet har alltför ofta varit en fasad. Det är någonting jag kontinuerligt jobbar med hos mig själv. Insikten om att det inte är hållbart för mig innebär inte att jag alltid fattar rätt beslut, men det är som en slags kompass när jag är orolig inför framtiden och tar ut stressen i förskott.

För mig hänger det även mycket ihop med att våga be om hjälp. När jag vill visa upp att allt är bra utåt är risken faktiskt större att jag inte lyckas lösa olika problem. När jag däremot vågar erkänna för andra att jag har fastnat med något eller behöver råd är det mycket lättare att komma vidare. Min erfarenhet är att det ofta finns hjälp att få och personer att bolla med om man vågar be om det och släppa in andra.

Förändring är en del av livet

Jag har även haft svårt för att erkänna när något inte har blivit som jag har tänkt. Som en engagerad person som ofta tar på sig mycket är det inte alltid lätt att ta ett steg tillbaka och se när saker inte fungerar. Det är något jag aktivt jobbar med hos mig själv hela tiden. Det handlar inte heller om att det inte får vara jobbigt, utan om acceptansen i att det är okej att känna så.

Det är okej att tycka att det är tufft när jobbet man verkligen trodde skulle passa en inte gör det. Det är okej att det är tufft när man växer ifrån sina vänner eller andra saker i livet inte blev som man har tänkt. Det är okej att det känns när man har lagt sin tid och sina pengar på saker som man trodde skulle ge mer än det tog. Det är just i de lärdomarna vi kan ta oss vidare och utvecklas. Genom att låta det kännas och genom att reflektera varför saker blev som de blev kan vi fatta bättre beslut inför framtiden. Förändring är en del av livet och även när det känns tungt så är det ofta en del av vår utveckling.

Att övervinna rädslor handlar inte om att aldrig vara rädd

Det är inte alltid lätt att övervinna rädslor. Men i slutändan är det en seger varje gång man gör det, och det är värt att kämpa för.

Lästips: Självkärlek: Min operfekta perfekta kropp

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *