Frukostinspiration för lediga dagar

Innan jag skriver något annat vill jag förtydliga för alla småbarnsföräldrar: Såhär ser inte våra frukostar ut till vardags. Långt ifrån. Det är ofta snabbt, enkelt och ganska kladdigt och stökigt på morgnarna hos oss. Men när jag har chansen, som nu när vi är hemma hela påsken, gillar jag att ordna riktiga lyxfrukostar. Det är så mysigt att duka fint, piffa bordet och leka med olika smaker. Och att i alla fall får njuta av allt det vackra en liten stund innan hela bordet blir kaos, hehe. Här kommer en dos frukostinspiration för lediga dagar:

Olika varianter av hållbar mat

När jag pratar med andra om hållbarhet tycks matinhandling vara ett återkommande tema bland saker som är svåra att ta ställning till. Det finns så många olika val. Är det bäst med ekologiskt i plast eller förpackningsfritt och konventionellt odlat? Ska vi köra på veganskt eller animaliska produkter från gräsbetande djur? Bör vi handla lokalt icke-ekologiskt eller importerat ekologiskt? Jag tror att det är svårt att pricka in allt på en och samma gång, och försöker tänka är att det viktiga är att det är hållbart ur någon synpunkt. ”Good enough” helt enkelt.

Den här frukosten är ett så bra exempel på det, tycker jag. Här har vi till exempel ekologiska importerade apelsiner och lokal havtornssaft. Bröd som stektes i smör istället för att slängas. Lokalt producerad yoghurt från Elsekjells Mejeri toppad med sylt från Glada Geten och ekologiska kakaonibs. Ekologiskt te från Pukka och lokala ägg från Tångamossens Lantgård. Det är alltså inte en perfekt frukost ur alla avseenden. Men hållbar på många sätt ändå.

Frukostinspiration för lediga dagar

Loppisfyndat porslin och härliga smaker

Är det bara jag som tycker att dukningen verkligen kan göra en måltid? Det behöver inte vara så himla avancerat heller. Lite roligt porslin, fina tygservetter eller härliga tekoppar kan pigga upp vilken vanlig vardag som helst. Jag älskar mina rejäla, turkosa koppar från Ax Konst och keramik. När jag väl köper något nytt väljer jag gärna hantverk från ett litet företag som kan hålla hur länge som helst. Annars är nästan allt porslin jag äger loppisfyndat. Hur härliga är inte de här assietterna med blommor ur Röstrands serie Anna till exempel?

Dagen till ära experimenterade jag lite med nya smaker. Yoghurten toppades med sylt på hallon och blåbär och kakaonibs. Det blev en härlig kombination som var enkel att fixa men kändes lyxigt. Kakaonibs är helt enkelt bitar av kakaobönor och är alltså mer bittra än vad färdig choklad kan vara. Jag blev även väldigt nöjd med brödet från Söderberg & Sara som stektes i mycket brynt smör. Det gick att äta precis som det var, men pålägg är såklart gott det med.

Smörstekt bröd
Frukostinspiration för lediga dagar
Ekologisk apelsin till frukost

Vad är ditt bästa tips för att hitta frukostinspiration för lediga dagar? Har du kanske ett favoritrecept? En matblogg du inte kan leva utan? Eller kanske en produkt du tycker extra mycket om? Jag tar tacksamt emot tips på nya härliga smaker och andra idéer!

Lästips: Månadstema för April – Odling

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *