Porträtt – Malin Lundskog

Tusen tack för all positiv respons på mitt porträtt av Emilie Loman! Det känns så fint att kunna lyfta andra. Nu är det dags för ännu ett porträtt av en kvinna som inspirerar mig. Dagens gäst är Malin Lundskog, en fantastisk kvinna som jag har följt länge och vars bilder och texter alltid ger mig ny energi.

Varje gång jag ser ett inlägg från Malin tänker jag: JA! Det hon skriver om är så självklart. Men det är samtidigt saker jag tror att många av oss behöver påminna oss om: Att välja glädje och frihet, att leva här och nu. Missa inte att följa henne för pepp, inspiration och kloka tankar.

Vad roligt att du vill vara en del av detta Malin! Först skulle jag vilja veta: Vad är hållbarhet för dig?

Hållbarhet innebär att leva sitt liv fyllt av glädje utan att det skadar någon eller något. Snarare tvärtom! Det innebär alltså att leva både miljö- och människovänligt. Att ha energi och att orka. Och acceptera! Hållbarhet är att ta ansvar.

Det där med hållbarhet handlar oftast om miljön. Om att vi inte ska tära på miljön och att det ska finnas resurser kvar för de som kommer sen. Ja, det där är ju riktigt viktigt! Jag vill lägga till en grej: oss! Oss människor.

Vi ska inte tära på oss människor, vi är också resurser som är viktiga för framtiden. Det ena förtar inte på något sätt det andra, snarare tvärtom. Vi människor blir hållbara av att röra på oss och använder vi vår rörelse genom att gå, cykla eller springa transporterar vi ju oss på ett sätt som både sparar miljön och gör oss själva långsiktigt hållbara. Hur bra som helst!

Det här växer sig starkare och starkare. Jag tänker på hållbarheten i vanor, beteenden, relationer. Alltså, min egen hållbarhet. Miljöns. Klimatets. Jag känner ett enormt behov av att leva hållbart på alla sätt jag kan tänka mig för att må bra, njuta av livet medan det pågår, vila i tid, vara utomhus! Andas! Allt hänger ihop…

Vad får vi ta del av på dina kanaler?

Glädje, frihet och styrka! Inspiration och enkla knep för att må och göra gott. Hur mycket de små stegen betyder i det långa loppet och (hoppas jag) tankar om vikten att vara snäll mot sig själv. Om hållbar hälsa.

Hur ser du på sambandet mellan hälsa, inre hållbarhet och hållbarhet för omvärlden?

Min vision är att vi alla ska tycka om oss själva och utvecklas i trygghet. Tycker vi om oss själva, tycker vi om varandra. Tycker vi om varandra… jamen snacka positiva vibbar som sprids. Och vips! Kommer vi inse att det faktiskt är okej att inte shoppa utan att tänka efter först. Att inte hetsa iväg på weekendresor med flyg för ”luftombyte” utan upptäcka naturen i närområdet. Att det är okej att välja cykeln framför bilen och tillbringa en söndag i skogen eller hemma i soffan istället för i köpcentrat. Att vi är okej. Och att allt hänger ihop: människor, miljö och hela härliga hållbarheten!


Tycker du om dig själv kommer du att ge dig själv mer kärlek och ger du dig själv mer kärlek kommer du också att ge kärlek till dem du har runt omkring dig. Ja, du kommer att få tillbaka! Ringarna på vattnet växer: känner du dig omtyckt och sedd, blir du lugnare. Då hinner du tänka och känna. Och du mår riktigt gott. på riktigt. 

Hur tror du att vi kan få fler att engagera sig för en bättre värld?

 • Genom att föregå med goda exempel. Visa det fina som kommer ur ett hållbarhetsliv. Vilka andra kvaliteter vi hittar genom att t.ex. sänka farten och uppskatta det vi har och dem vi är.
 • Genom att prata om det positiva och visa ärligt när det är jobbigt. 
 • Servera argument hämtade både från fakta och känslor som vi som engagerar oss själva använder. 
 • Genom att inge hopp! 
 • Ställa frågor och skapa dialog. 

Vilka är dina bästa tips till den som vill komma igång med en hållbar livsstil?

 • Utgå från ditt eget liv och börja med små steg. Var snäll mot dig själv.
 • Fira dina framgångar (på riktigt: en high five med sig själv stärker ett beteende och du vill göra om det)
 • Be om pepp, inspiration och tips
 • Få dagsljus i ögonen varje dag
 • Sov på natten
 • Lita på att motivation kommer av att göra, inte planera i detalj eller ta jättekliv framåt.
 • Använd kroppen som transportmedel (gå, cykla, spring)

Vad är det bästa med att leva mer hållbart enligt dig?

Att det blir mer liv i livet. Jag hinner uppleva stunden när jag är i den eftersom hållbarheten för mig har inneburit att jag sänker farten (utmattningsdepression i bagaget). Att jag mår bra även när dagar skiter sig. Tryggheten i att jag är jag och att jag har ork, tid och kärlek som räcker och blir över till omvärlden. Och mig… Insikten om att jag är en del i en stor helhet och att varje steg faktiskt har betydelse. 

Porträtt Malin Lundskog

Jag blir så inspirerad av Malin, hennes kloka tankar och hennes glädje, och hoppas att du känner likadant. Gillade du det här porträttet? Det kommer fyllas på med fler efter hand i den här kategorin så håll utkik!

2 Comments

 1. Malin 24 februari, 2020 at 14:33

  Tack härliga Tess för att du ville prata med mig! Tillsammans förändrar vi världen och oss själva.

  HEJA HEJA!

  Reply
  1. Tess Waltenburg 25 februari, 2020 at 17:08

   Tack fantastiska du för att du ville vara med! Jag är så tacksam över att ha personer som dig i mitt liv 😀

   Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.