Porträtt – Emilie Loman

Det finns så otroligt många personer i min vardag som inspirerar mig. Som stärker mig i min resa mot ett hållbart liv. Som peppar och lyfter mig i mitt entreprenörskap. Som helt enkelt påminner mig om varför jag gör detta och som gör att jag orkar även när det känns tufft. Nu vill jag ge tillbaka till dem. Framöver kommer ni regelbundet få ta del av porträtt av fantastiska kvinnor i min närhet. Vill du läsa mer? Missa inte att spana in deras egna kanaler. Först ut är min fantastiska vän och kollega Emilie Loman, en klok och omtänksam människa som verkligen behövs i entreprenörskapsvärlden.

En multi-entreprenör med hjärtat på rätt ställe

Vad roligt att du vill vara en del av detta Emilie! Vad väckte ditt intresse för hållbarhet?

Under ett projektarbete som jag gjorde i skolan när jag pluggade en YH-utbildning mellan 2012-2014 väcktes mitt intresse och nyfikenhet för att leva mer hållbart. Vår idé var att utveckla en prototyp av en utbildningsapp till Naturskyddsföreningen som skulle hjälpa fler människor att göra medvetna val gällande klädkonsumtion. När vi utvecklade idéen och prototypen så blev jag bland annat medveten om hur mycket vatten det gick åt till olika material och hur mycket kemikalier som användes. Det gick inte att blunda för dessa siffror och mitt intresse blev större och övergick från klädkonsumtion till andra områden. Ett område var att skapa hållbara människor som kan leverera hållbara resultat på våra arbetsplatser och det är det jag arbetar som mest med idag. För jag är säker på att om vi ska orka börja leva ännu mer hållbart behöver vi själva vara hållbara. 

Emilie Loman

Du är vad jag skulle vilja kalla en multi-entreprenör inom hållbarhet. Vill du berätta lite om vad du gör?

Ja, jag är entreprenör och företagare, eller egentligen en “frihetsprenör”, som har valt ut den dagen som jag är som mest kreativ och motiverad och lever den varje dag. Lördag hela veckan! Jag har en hel del initiativ igång med just hållbarhet som den röda tråden. Hållbara resultat, produkter och människor. Här kommer lite kort information om initiativen:

 • Wowservice – Höjer kvaliteten på service och statusen på serviceyrket genom utbildningar och föreläsningar!
  www.wowservice.se
 • Wowpodden – Sveriges första och enda podd om service!
  www.play.acast.com/s/wowpodden
 • Coffeemagic – Body scrub av noga utvalda naturliga ingredienser där största mängden är räddad kaffesump från Clarion Hotel Stockholm. Vi minskar matsvinn och ger kaffe ett längre kretslopp!
  www.coffeemagic.se
 • Bygg broar – Sveriges första nätverk för human hållbarhet och för att skapa hållbara resultat. Vi anordnar event och utbildningar för att bygga broar mellan olika kompetens och generationer!
  www.byggbroar.se

Med hållbarhet som drivkraft

Vad får vi ta del av på dina kanaler?

Under 2020 nördar jag ner mig i lycka och hur vi blir mer hållbara som entreprenörer, föräldrar, företagare och människor på min egen hemsida, www.emilieloman.se och på min Instagram emilieloman. Det kommer, om allt blir som tänkt, delas en blandning av tips, tankar och lifehacks för att:

 • Leva en mer hållbar livsstil.
 • Bli ännu lyckligare.
 • Våga drömma och göra det en brinner för.

Hållbarhet för mig är att må bra både psykiskt och fysiskt. Att arbeta effektivare för att spara tid och inte stressa. Att styla sig själv och att äta med en mindre klimatpåverkan. Livet helt enkelt! Jag vill dela med mig mer av mig och mina erfarenheter. Bra och dåliga. Succé och mindre succé. Har ju faktiskt bloggat ett par gånger tidigare i mitt liv, fast lite halvhjärtat då. Nu ska det bli helhjärtat. Kommer också dela sånt som jag ofta får frågor om från vänner, bekanta och följare på Instagram.

Hållbarhet är A och O för Emilie Loman

Vart vänder du dig när du vill få medveten inspiration?

Jag brukar Googla och instagramma för att ta del av fakta och inspireras av andra. Många gånger till dina kanaler och andra av våra härliga kollegor i Sustainable Influencers. Där finns ju sååå många härliga inspirerande människor som delar alltifrån hållbar mat till hållbart mindset. 

Har du några goda råd till den som vill börja leva mer hållbart?

Som ett första steg för att leva mer hållbart kan du börja med att tänka igenom på vilket sätt du vill leva mer klimatsmart. När du gjort det så sätter du upp olika steg för att ta dig dit. Till exempel: Jag kommer handla ekologiskt så länge det finns som alternativ och laga mat på rester. Börja med ett litet steg och ta ett till när du känner dig redo. Jag utmanar mig till att leva ännu mer hållbart och tar nya steg hela tiden. Ett sätt att påverka miljön är genom det du väljer att lägga på tallriken. Att så ofta som möjligt välja en växtbaserad och säsongsbaserad kost gör dig mer klimatsmart. Idag finns en uppsjö av härliga Instagramkonton och kokböcker som inspirerar till att äta mer grönt.

Emilie Loman - Entreprenör med hjärtat på rätt ställe

Du är ju, precis som jag, småbarnsmamma. Har du några knep för den som vill leva mer medvetet men har brist på tid och ork?

Några saker jag alltid gör även i de perioder då jag själv har brist på tid och ork är att: 

 • Minska matsvinn genom att äta upp det jag köper hem.
 • Hålla nere kött- och mjölkproduktskonsumtionen.
 • Köpa närproducerat och ekologiskt så gott det går.
 • Lämna in kläder och saker till exempelvis Myrorna.
 • Sortera matavfall, pantburkar och glas.

Kom ihåg att alla steg är viktiga och vi är många, ibland trötta och orkeslösa, som inspirerar och peppar varandra till att leva mer medvetet och hållbart, du är inte ensam!

Du planerar även second hand safari i Stockholm, vill du berätta lite mer om det?

Absolut! Vi möts ett gäng under en halvdag för att tillsammans besöka några utvalda second hand-butiker, umgås och äta lunch tillsammans.

Den som är med får:
– Hjälp att komma igång att handla second hand.
– Tips och råd att tänka på.
– Personlig guidning till och i second hand-butiker.
– Nya bekantskaper.

Det första eventet är fullbokat men den som är intresserad kan läsa mer här: https://www.facebook.com/events/591484551434150/

Porträtt - Emilie Loman
Missa inte att följa Emilie på hennes instagramkonto @emilieloman

Vill du se mer av Emilie? Missa inte att följa hennes blogg, Instagram och lyssna på avsnitt 5 av Steg för Steg podcast som gästades av henne.

Lästips: Hållbart influencerskap och entreprenörskap – Är att arbeta gratis lika med äkta?

4 Comments

 1. Malin 5 februari, 2020 at 09:33

  Så himla härligt att få läsa det här! Följer ju både dig och Emelie sedan tidigare (och är en stolt del av Sustainable Influencers), ändå finns det alltid mer att lära och inspireras av.

  Gillar det Emelie säger om att reflektera över vad en själv vill börja sin klimatsmarthet. Det gäller ju i allt. Alltid utgå från sin egen situation.

  HEJA PÅ!
  Kram M

  Reply
  1. Tess Waltenburg 6 februari, 2020 at 15:37

   Vad roligt att höra! Tack snälla! Det känns så fint att kunna lyfta varandra och visa på alla fantastiska saker alla andra i Sustainable Influencers gör. Jag tror att vi har så mycket att vinna på att visa upp olika exempel på förebilder när det kommer till hållbarhet, inom olika områden. Stor kram fina du!

   Reply
 2. Pingback: Veckan i bilder. - Emilie Loman

 3. Pingback: Porträtt - Malin Lundskog - Tess Waltenburg

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.